Søg på arkitekt

 

Stolen vandt Wegners hjerte!


24-11-2006 14:50:00
 
På Flaglinestolen er sæde og ryg lavet af flagline. Den består også
af stål og er beklædt med fåreskind. Flaglinestolen er med til at vise, at Wegner arbejdede i andre materialer end træ.
 
Påfuglestolen breder sin ryg ud, som halefjerene på den eksotiske fugl.
 
Stolen, eller The Chair sikrede Wegner et internationalt gennembrud.
 
Y-stolen er Wegners mest populære og mest solgte værk. Foto: Søren Larsen
 
print
For omkring 80 år siden boede en lille dreng i Tønder. Han sad ofte og snittede i træstykker med sin lommekniv. Det er der måske mange drenge, der har gjort i tidens løb, men denne dreng var noget særligt. Han elskede at mærke det varme materiale mellem sine hænder - hårdt men samtidig blødt. Og han holdt af at følge hvordan årerne i træet formede sig. Han besøgte også tit det lokale museum og kiggede fascineret på skulpturernes former.

Drengen hed Hans Jørgen Wegner, og han blev senere en Danmarks mest kendte designere. Wegner står bag eksempler på næsten alle slags møbler, men det var stolen, der fik den største plads i hans hjerte.

Form og funktion
I 1931 blev Hans J. Wegner udlært som møbelsnedker i sin sønderjyske hjemby. Derefter tog han på Kunsthåndværkerskolen i København. På det tidspunkt havde han måske nok foldet lommekniven sammen, men fascinationen af træ og skulpturelle former tog han med sig i bagagen. Wegner kastede sig med stor skaberlyst over sit foretrukne materiale, og det var i stoledesign han fandt den største udfordring. Med stolen som et møbel, der er tæt på kroppen, kræver den både komfort og ergonomi, og med sit talent for at udnytte træets egenskaber til at skabe overraskende og skulpturelle linjer, går form og funktion altid op i en højere enhed i Wegners design.

Internationalt gennembrud
Hans J. Wegner tegnede de møbler, vi i dag kalder klassikere. I sit produktive arbejdsliv formgav han omkring 500 stole - hvoraf en stor del stadig er i produktion og endog er stærkt efterspurgte. For ksempel er Y-stolen fra 1950 i bøg med flettet snoresæde og dampbøjet ryglæn Wegners mest populære møbel. Der produceres således 45.000 Y-stole om året. Men den mest kendte stol fra Wegners hånd er uden tvivl ”Stolen” fra 1949 eller ”The Chair”, som amerikanerne kalder den. For det var nemlig to amerikanske herrer, der sikrede Wegner sit internationale gennembrud.

Det skete i 1960, da præsidentkandidaterne John F. Kennedy og Richard Nixon satte sig til rette i ”Stolen” til en valgdyst for åben skærm på tv-stationen CBS.

Fra far til datter
For 14 år siden overtog Hans J. Wegners datter Marianne driften af sin fars tegnestue. 110 forskellige Wegner-møbler er i dag i produktion.


Fakta1:

Stole skabt af Hans J. Wegner

PP 130 - Cirkelstolen 1985

PP 250 - Jakkens Hvile 1953

PP 124 - Gyngestolen 1988

PP 224 - Flaglinestolen 1950

PP 501/503 - The Chair 1949

PP 518 - Tyrestolen 1961

PP 550 - Påfuglestolen 1947

CH 24 - Y-stolen 1949


Fakta 2
Wegners mini-møbler
Da Hans J. Wegner gik på Kunsthåndværkerskolen mødte han den jævnaldrende Børge Mogensen. Mødet udviklede sig til et både fagligt og varmt personligt venskab. Da Børge Mogensen søn, Peter, skulle døbes, tegnede Hans J. Wegner et barnemøbelsæt til ham i dåbsgave. Børge Mogensen selv satte sættet i produktion, og det fremstilles endnu af Carl Hansen & Søn under navnet CH 410/411 - Peters bord og stol.


Skrevet af Trine Bergman DJ
E-mail: trine@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk