Søg på arkitekt

 

Piet Hein - Månedens designer


04-04-2011 13:21:00
 

Piet Hein


Piet Hein

 

Superellipsen


Superellipsen

 

Karlsvognen


Karlsvognen

 
print
Piet Hein – en verdensmand!

Piet Hein (år 1905-1996) var en mand, der kunne bryste sig af mange fine titler – forfatter, designer, multikunstner, æresdoktor og sågar verdensmand er blot nogle af de ord, der dukker op, hvis man søger på hans navn. Og det er bestemt heller ikke en overdrivelse. Piet Hein er et navn, der klinger velkendt både i danske og internationale ører. Som forfatter er han mest kendt for sine gruk, mens hans designtalent i høj grad er karakteriseret ved hans brug af den geometriske form Superellipsen, som gennem tiden har resulteret i adskillige designsuccesser.

Gruk gruk?
Piet Heins mest originale indsats som forfatter er de såkaldte Gruk, som er små, korte vers med en enten vittig eller poetisk pointe. Ordet ’gruk’ er en sammensætning af ’grine’ og ’suk’, og under digternavnet Kumbel Kumbell er mange gruk blevet til i årenes løb. De små gruk blev verdensberømte – og er det stadig den dag i dag. De fleste er skrevet på dansk, men oversat til mere end 20 sprog og trykt i mere end halvanden million eksemplarer.

En forening af rektangel og ellipse
Parallelt med sine gruk, arbejdede Piet Hein intensivt på at finde en absolut harmonisk fysisk formgivning. Med hjælp fra matematikken fandt han en harmonisk geometrisk figur, som han kaldte superellipsen. Superellipsens form er siden blevet anvendt verden over, bl.a. i Canada, Frankrig, Japan, USA og Mexico i forbindelse med så forskellige byggeprojekter som beboelseskvarterer og idrætsanlæg, for eksempel det olympiske stadion i Mexico City. Inden for møbeldesign blev Piet Heins Superellipse også anvendt i forskellige sammenhænge. Især i hans udformning af bordplader var Superellipsen populær – i den forbindelse er Superellipsebordet fra 1969 et strålende eksempel på, hvordan den geometriske form har resulteret i et succesfuldt design, som i dag er en af vor tids største klassikere. Superellipsebordet produceres af Fritz Hansen og udgør en hel serie af borde i forskellige størrelser.

Fra superellipse til superæg
I en tredimensional udgave blev superellipsen til superægget, som blev ’lagt’ første gang i 1965 hos fabrikant Skjøde i Skjern. Superægget er – i modsætning til et almindeligt æg – stabilt i begge ender, og kan derfor stå på højkant. Ægget blev hurtigt meget populært, og har gennem tiden også været en stor eksportartikel til i alt 30 lande. Ægget produceres stadig i Danmark og er den dag i dag fortsat et populært legetøj til voksne, idet formen også i daglig tale kaldes et ’anti stress æg’. Superæggets form er ligeledes genanvendt i bl.a. lysestager, salg & peber sæt, vaser og drinks-kølere.

Lysende design
Piet Hein er også manden bag flere af de designsuccesser, som lyser op i adskille både danske og udenlandske hjem. Den syvarmede lysestage ’Karlsvognen’ tegnede Piet Hein under sit ophold i Argentina i 1944, hvor han savnede den velkendte, nordiske stjernehimmel, som Karlsvognen er en del af. Da han kom hjem fra sit udlandsophold, fik han fremstillet et eksemplar af lysestageideen, og i 1999 genoptog Piet Hein A/S denne idé. Af Karlsvognen udsprang også en række single lysestager, som blev navngivet efter planeter. Lamperne ’Sinus’ og ’Ra’ og er ligeledes nogle af Piet Heins mere berømte lyskilder. Begge lamper er baseret på matematisk harmoniske former, som er lysteknisk ideelle, idet de giver et indbydende og behageligt lys, som fordeles jævnt fra kilden.


Skrevet af Susanne Østergaard
E-mail: susanneo@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk