Søg på arkitekt

 

Ole Wanscher – arkitekt, forfatter og designer


03-09-2010 14:21:00
 
 
 
 
print
Ole Wanscher – arkitekt, forfatter og designer

Ole Wanscher er ikke den mest kendte danske møbeldesigner, men hans produktioner er også fra en tid, hvor både navne som Wegner, Juhl og Mogensen allerede klingede velkendt i mange danskeres ører. Wanscher blev født i 1903 og som søn af kunsthistorikeren Wilhelm Wanscher var det en naturlig ting, at den unge Wanscher fattede interesse for design og arkitektur. Ole Wanscher blev uddannet bygningsarkitekt, men det var indenfor møbeldesign, at han kom til at gøre sig gældende. Som 25årig fik han sin egen tegnestue, og arbejdede desuden for Kaare klint på Kunstakademiets Møbelskole. Allerede i en tidlig alder var det altså tydeligt, at Wanscher vidste, hvad han ville og fik det til at ske.

Kreativ akademiker

Kaare Klint var ikke blot en overordnet, men også en klar inspiration for Wanscher, der havde en meget mere klassisk stil i sit design end flere af de gennemslagskraftige unge designere på samme tid. Det var folk som Mogensen og Wegner, der med en håndværksmæssig baggrund havde en anden tilgang til designprocessen end Wanscher. På flere måder fremstod Wanscher som en mere klassisk akademiker end andre møbelarkitekter, blandt andet i kraft af hans løbende forfatterskab omkring møbelkunstens historie og æstetik. På grund af Wanschers arbejdsmetoder og klassiske designstil var det heller ikke overraskende, at han blev udvalgt, da Kaare Klint gik bort i 1954, og hans professorat skulle genbesættes. Ole Wanscher besad den stilling fra 1955 til 1973.

Snedkermøbler i fineste kvalitet

Wanschers designarbejde var baseret på hans studier af møbelkunstens historie, og han tog gerne udgangspunkt i ældre forbilleder og arbejdede videre ud fra dem. Især 1700tallets engelske møbler var en stor inspirationskilde for Wanscher. Både stole, skriveborde og skabe var på listen over Wanschers kreationer, og de var alle udført i højeste kvalitet og gerne lavet i dyre træsorter. De fleste af møblerne blev lavet efter de gamle snedkertraditioner ,og Wanscher samarbejdede i mange år med den dygtige snedkermester A.J. Iversen. Fra 1950erne begyndte Wanscher dog også at samarbejde med blandt andet P. Jeppesens møbelfabrik (i dag P.J. Furniture), og nogle af møblerne fra den tid producerer P.J. Furniture stadig. Alle Wanschers snedkermøbler er dog udgået af produktion, og de indbringer gang på gang store summer på auktioner på grund af det klassiske design og den indiskutable superkvalitet. Wanscher er måske ikke det mest velkendte navn i dansk møbelindustris historie, men han bidrog med en lang række smukke og klassiske møbler, som heldigvis stadig bliver værdsat, her 25 år efter hans død.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk