Søg på arkitekt

 

Månedens designer - Jens H. Quistgaard


01-03-2010 10:23:00
 

Relief stellet


Relief stellet

 

Ankerline grydeserie


Ankerline grydeserie

 

Jens H. Quistgaard samt diverse af hans designs


Jens H. Quistgaard samt diverse af hans designs

 
print
Hvis du kender den klassiske hajfinne dåseåbner fra Raadvad eller måske endda har en liggende i en køkkenskuffe, så kender du noget af Jens H. Quistgaards design. Han er nemlig designeren bag den lille metalanordning – og mere til. Flere af hans design vil se bekendte ud for mange mennesker, men manden bag blev aldrig rigtig et kendt navn eller ansigt herhjemme. Anderledes ser det ud, når man retter blikket mod udlandet, og særligt i USA er hans design i høj kurs blandt samlere.

Født til at tegne
Det var i 1919, at Jens H. Quistgaard kom til verden. Han voksede op omgivet af kunst og kreativitet med en far, som levede af at være billedhugger, og det var også ret tidligt klart, at han selv skulle leve af sin kreativitet. Skolen var ingen succes for den ordblinde dreng, som hellere ville bruge tiden på at tegne, modellere og bygge alverdens ting. Quistgaard fik aldrig en formel uddannelse, men han formåede at få en lang og meget produktiv karriere som designer. Midt i 50’erne startede han firmaet Dansk Designs sammen med amerikaneren Ted Nierenberg, og her fungerede han som chefdesigner helt frem til 1984. Han nåede at få sat mere end 4.000 design i produktion, før han døde i 2008.

Rigtig retro
Sit gennembrud som designer fik han i 1954. Fordi han var træt af, at datidens gryder ikke egnede sig til at blive sat ind på middagsbordet, tegnede han en gryde til sin kone. Gryden blev sat i produktion af De Danske Jernstøberier under navnet Ankerline, og Quistgaard var her med til at definere det moderne køkken, hvor det ikke længere kun var redskabernes funktion, men også deres design, der betød noget. De støvede farver og det enkle, men lidt skæve design mange af hans ting har, er med til at give det et eftertragtet retrolook, og derfor er det ikke længere så nemt at være så heldig at støde på hans kreationer hos marskandisere. Der er blevet tale om deciderede samleobjekter, og man skal have mange tusinde kroner op ad lommen i dag, hvis man vil kunne dække et middagsbord med for eksempel stel eller bestik tegnet af Quistgaard.

”En gryde til min kone”
En ny dokumentarfilm om designeren har for nylig haft premiere på Kunstmuseet Aros. ”En gryde til min kone” hedder filmen, og her er en blanding af gamle klip og en lang række samtaler med designeren klippet sammen til en fin lille film om en kreativ sjæl. Den kan formegentlig være medvirkende til, at flere danskere vil kunne sætte et ansigt på manden bag deres dåseåbner.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk