Søg på arkitekt

 

Månedens designer - Finn Juhl


04-01-2010 13:29:00
 

Finn Juhl


Finn Juhl

 

Høvdingestolen


Høvdingestolen

 

Pelikanstolen


Pelikanstolen

 
print
Finn Juhl (1912-1989) blev uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1935, men trods sin uddannelse som arkitekt, er det Juhls unikke møbeldesign, som gennem årene har positioneret ham som en anerkendt designer både nationalt og internationalt; en designer – eller møbelarkitekt, om man vil – der har gået sine egne veje med valg af udtryksformer, materiale og formsprog.

Revolutionerende design i ind- og udland
Sammen med blandt andre Arne Jacobsen og Poul Kjærholm var Finn Juhl medvirkende til at revolutionere dansk design og gøre Danmark til ’forgangsland’ på designfronten. De tre danske designtalenter banede vejen for lanceringen af dansk design i udlandet under betegnelsen “Danish Modern”, og er en af hovedårsagerne til det efterfølgende boom i eksporten af danske møbler op gennem 1960erne og frem til i dag. Som en af de eneste store danske møbeldesignere rejste Finn Juhl nemlig til udlandet, hvor han gennem udstillinger og ikke mindst et indretningsprojekt i Formynderskabsrådets sal i FN’s hovedkvarter i New York i 1950erne, formåede at skabe opmærksomhed omkring dansk design og fik danske designmøbler placeret på verdenskortet.

Organiske former og funktionel bekvemmelighed
Finn Juhl gik sine egne veje med hensyn til design af møbler. Hans utraditionelle tilgang til møbeldesign indbragte ham med tiden stor anerkendelse international såvel som nationalt, ikke mindst fordi hans unikke organiske formsprog tillod fine detaljer kombineret med en høj grad af funktionel bekvemmelighed. Juhl høstede hele seks guldmedaljer for sit design af den danske stand ved Triennalerne i Milano 1954 og skabte dermed international opmærksomhed omkring både eget navn og dansk design. Klassiske former og møbeltyper faldt ikke i Juhl interesse – han ville skabe nye udtryk, der kombinerede det funktionelle med kvalitet og æstetik. De bølgende organiske former, som i dag er kendetegnet ved hans møbler, var dengang nye i dansk design. Derudover eksperimenterede han også med teak, og blev fader til den specielle danske Teakstil, fordi han udviklede en række nye metoder til behandling af og konstruktion med teaktræ.

Høvding og pelikan
Finn Juhls nok mest kendte og markante møbeldesigns er Høvdingestolen og Pelikanstolen. Den såkaldte Høvdingestol designede Juhl til Snedkerlaugets udstilling i 1949. Trods stolens popularitet i dag, vandt det innovative design dengang ikke ubetinget anerkendelse iblandt kritikerne. Stolens design var inspireret af våben og brugsting fra det primitive folk, og selv om det tog en del år, før Finn Juhl kunne høste anerkendelse for sit stoledesign, betragtes Høvdingestolen i dag som et af Juhl hovedværker. Pelikanstolen er også et af Juhls kendte værker, der dog – grundet sit specielle design – fremstår knap så klassisk set med nutidsøjne. Trods sit unikke udseende er Pelikanstolen med sin organiske form yderst komfortabel og ikke mindst udformet efter de bedste håndværksprincipper, som i dag – sammen med de organiske former – er kendetegnet for alle Finn Juhls møbeldesigns.


Skrevet af Susanne Østergaard
E-mail: susanneo@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk