Søg på arkitekt

 

Månedens designer: Thomas Pedersen


05-03-2008 10:54:00
 

Designeren, Thomas Pedersen


Designeren, Thomas Pedersen

 

Stingray


Stingray

 

Thomas Pedersen


Thomas Pedersen

 
print

Hver måned kårer Moebelbasen Månedens designer, og sætter i en portrætartikel spot på mennesket, møblerne og tidsånden. Marts måneds designer er Thomas Pedersen – vinderen af Interior Innovation Award Cologne 2008

Den skulpturelle gyngestol Stingray er blevet et stykke dansk designhistorie, som både rækker ind i fremtiden og vækker mindelser hos 50’ernes glasfiberpionerer. Manden bag er Thomas Pedersen; skomagersønnen fra Sydfyn, som trods blændende succes har vandret længe på talenternes startbane

Egentlig betyder Stingray rokke på engelsk, og inspirationen til den iøjefaldende, nærmest futuristiske fortolkning af den klassiske gyngestol er da også at finde i det maritime element. Thomas Pedersen har nemlig ladet sig dels inspirere af muslingeskallens kurver, dels af djævlerokkens majestætiske bevægelse henover havbunden. Alligevel var det ikke formen, men funktionen, der kom først. Faktisk er den smukke, organiske stol et resultat af den i dag 37-årige Thomas Pedersens krone på værket efter fem års studier på Arkitektskolen i Århus; et afgangsprojekt fra sommeren 2002, som af hans vejleder på forhånd var dømt til at mislykkes.

”Jeg ville lave et bevægeligt møbel med mange forskellige siddemuligheder. Den rokkelignende form opstod som et svar på de funktionelle krav. Da jeg præsenterede ideen for mine vejledere, blev den med det samme skudt ned af en masse stereotype forestillinger om, hvad en gyngestol er. Jamen, det er jo noget der hører hjemme på en veranda, hvor en gammel kone sidder og hækler til knirkebevægelser og med kattehaler der svinger ud og ind,” forklarer Thomas Pedersen om begyndelsen, hvor han først og fremmest var fascineret af at arbejde i andre materialer end det traditionelle træ.

Materialer, der kunne bøjes og fikseres, som lød anderledes når man bankede på det, og som føltes anderledes mod huden. Valget faldt på først glasfiber, siden stærk plastic. Og resultatet vækkede stor begejstring hos de vejledere, der først havde været bundet fast i deres opfattelse af en gyngestol.

Producenterne står i kø
Stingray er et møbel, der giver en unik oplevelse af indre ro. Stellet er i stål og konstrueret uden tværgående linjer, så stolens svævende udtryk understreges. Selvom Thomas Pedersen allerede på skolen havde udviklet to øvrige produkter, nemlig skillevæggen Spacemaker og vægstolen Wallrunner, var det først med Stingray at han for alvor stiftede bekendtskab med producenternes interesse.

Eller rettere; deres overvældende interesse. ”Da jeg i 2003 tog min prototype med til Bellamessen må sige, at det var en overvældende oplevelse. Jeg havde tidligere prøvet at udstille mine to andre produkter, og selvom de blev positivt modtaget af branchen, ville ingen tage dem i produktion. Men med Stingray var det helt anderledes. Efter messen havde jeg pludselig fem producenter at vælge imellem,” fortæller Thomas Pedersen om den forbløffende oplevelse at blive ”opdaget”.

Valget faldt på Mobili, som dengang var en del af Fredericia Furniture, og som fungerede som rugekasse for nye, spændende møbler. Siden er Mobili lukket, og Stingray overført til Fredericia Furniture, som med den anderledes gyngestol slog ind på en ny designmæssig linje.

Én ting er anerkendelse…
Men på trods af stor interesse, et godt salg og omtale, har den fremadstræbende møbelarkitekt lært lektien om virkelighedens lange vandring ad talenternes ulidelige startbane. En prøvelse, som vidner om en stædig og undertiden konservativ branche, som ofte satser på de sikre sællerter, og hvor det er svært at brænde igennem med nytænkning.

Siden han for fem år startede sin enmandsforretning, Spark, har det således været en kamp imod elementerne, og det er først i år, at han regner med at komme ud med overskud. Det er med andre ord opad bakke og benhårdt arbejde. Også selvom man har slået igennem, og ens stol sælges overalt.

”Man får jo kun royalties og en lille procentdel af salget, så selvom det går godt med Stingray, så er min økonomiske lykke jo ikke gjort,” forklarer Thomas Pedersen, der af samme grund har valgt selv at sætte gang i produktionen af sin såkaldte Sparkling-lampe – et bølget design i lette materialer, der tydeligt bærer hans designmæssige fingeraftryk.

Lampen, som han er ved at udvikle til masseproduktion, sælger han sammen med en række andre produkter fra det lille butiksfællesskab 24M i Århus, som han deler med en produktdesigner og en guldsmed.

Stingray anno 2008 i 3D-finér
Da Thomas Pedersen den 14. januar 2008 drog af sted på den årlige internationale møbelmesse i Köln, var det med sommerfugle i maven. Dagen markerede nemlig verdenspremieren på en ny version af Stingray’en i et materiale, som varsler ny inspiration og masser af spændende muligheder i fremtiden. På den oprindelige Stingray, der første gang kom på markedet i 2004, er skallen udført i vaccumsuget plastic, mens den nye version er skabt i det nyskabende 3D-finér og med mulighed for polstring i både stof og læder. Plastic-versionen produceres nu også som udendørsmøbel med rustfrit stel. Den særligt udviklede 3D-teknik sætter nye standarder i formbøjning af finérplader, som hidtil ikke har kunnet modstå de kraftige vridninger.

”Ved at fremstille stolen i finér har jeg mulighed for at perfektionere den, så den mere kommer til at ligne den originale prototype,” fortæller Thomas Pedersen og erkender, at mødet med 3D-finéret har affødt nye ideer, som allerede så småt er undervejs på tegnebrættet.

Finérudgaven af Stingray vandt Köln Internationale Møbelmesses fornemmeste pris, nemlig Interior Innovation Award Cologne 2008. Således er Thomas Pedersen et afgørende skridt tættere på at skrive sig ind i international designhistorie.


Faktaboks
• Stingray i vaccumsuget plastic fås i hvid og sort, men har tidligere også været produceret i rød, som allerede er et sjældent samlerobjekt.

• Derudover er der støbt et ganske lille antal i gul, lavet af enkelte tilgængelige plader. De gule stole er aldeles sjældne og yderst attraktive samlerobjekter.

• Thomas Pedersen håndbyggede i 2001 tre prototyper i glasfiber. To er solgt til købere i USA, mens han selv ejer den allerførste original. Den er ikke til salg, selvom der er budt 80.000 kroner for den.


se flere billeder af Stingray her...
Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk