Søg på arkitekt

 

Månedens designer – Verner Panton


03-12-2008 09:07:00
 
 
 
 
 
 
print
Hver måned kårer Moebelbasen Månedens Designer – december måneds designer er Verner Panton, dansk designs enfant terrible. 

Panton brød for alvor med den danske designtradition og skabte vilde, grænseoverskridende, multifunktionelle etagemøbler, æteriske stole af plexiglas, siddetårne, siddehjul, flyvende stole, psykedeliske rum og et hav af eksperimenterende lamper.

Panton blev født på Fyn i 1926. Her voksede han op på en gård sammen med sine 2 brødre og 3 halvbrødre, blev uddannet murer og kom siden på Kunstakademiets Arkitektskole.

Inspiration fra PH og Jacobsen
Gennem sin første hustru mødte Panton Poul Henningsen (PH), og det var især via dette venskab at han fik interesse for lyset og udformning af lamper.

Igennem PH mødte Verner Panton desuden sin anden store mentor, Arne Jacobsen, som ansatte ham som assistent på sin tegnestue. I ansættelseperioden var Arne Jacobsen blandt andet i gang med udformningen af sin berømte Myre.

Selvom Panton på ingen måde har taget æren for stolen, var han dog en af dem, der arbejdede på dens udformning. Han blev på tegnestuen i 2 år og blev derefter selvstændig.

Skulptur, arkitektur og design
Pantons originale og provokerende møbler er på én gang skulptur, arkitektur og design, der opfordrer folk til at eksperimentere med nye måder at sidde, tænke og leve på.

”Jeg kan ikke holde ud at komme ind i en stue og se sofaen og sofabordet og to stole og med det samme vide, at her skal man være klistret fast en hel aften. Jeg laver møbler, som kan hejses op og ned i rummet, så man kunne få et andet syn på omgivelserne og en ny vinkel på tilværelsen,” har Verner Panton engang sagt.

Organisk modernisme og popdesign
Panton eksperimenterede med nye materialer og ny industriel produktionsteknik. Han anvendte finer, skumgummi, skumstof, plexiglas, glasfiber og stål.

Hans design kan ikke hæftes op på en samlet betegnelse, men placerer sig blandt strømninger som organisk modernisme, pop- og alternativ design.

Pantons møbler er eksempler på den generelle modernismekritik, der slog igennem i 1950’erne og 1960’erne, særligt uden for Danmarks grænser.

Internationalt berømt
Panton fik stor anerkendelse internationalt, men var temmelig ugleset af mange i det danske designmiljø, der ikke brød sig om hans poppede, farveglade design som et alternativ til den danske modernisme og funktionalisme.

“Folk bliver sure på én, hvis man kan lide farver. Det bliver de også på folk med fantasi. De fleste vil helst have det, de er vant til. Men jeg er nødt til at overdrive for at få min pointe igennem, ” lød hans kommentar til den hjemlige kritik.

Samspil mellem lys og farve
Farverne er altafgørende i Verner Pantons design. Han gjorde op medmodernismens off-white og off-black æstetik ved at dyrke skrappe orange, røde, blå og violette farver.

Panton var optaget af at undersøge hvorledes farveoplevelsen kan varieres ved at arbejde med lys og af samspillet mellem lys og farve. Han var især optaget af den røde farves spektrum – altså farver, der strækker sig fra orange til violet.

Bevidsthedsudvidende univers
Det kunstige liv i syntetiske miljøer med tilhørende tapeter, stofbaner og puder fik af Verner Panton en ny dimension med hans “Mira Spectrum” design (1969).

Stofbanerne gjorde op med den dekorative, blomstrede ornamentik i sarte lyse farver, som dominerede i 1950’erne.

“Mira Spectrum” består af kvadratiske former i pangfarver, der suges ind mod midten og skaber et tredimensionelt vue. Stofbanerne fungerer som gardiner og pudebetræk, og er med til at understrege den bevidsthedsudvidende stemning i Pantons univers.

Anerkendelse fra hjemlandet
I 90’erne flyttede Panton tilbage til Danmark, efter at have boet mange år i Basel, Tyskland. Desværre døde han alt for tidligt i 1998, og nåede derfor aldrig rigtig at nyde sit otium i hjemlandet.

Panton døde midt i opsætningen af hans første store udstilling af egne designs i Danmark. Udstillingen blev indviet få dage efter hans død og blev en kæmpe succes.

Med nogle dages forsinkelse opnåede Panton således omsider den anerkendelse fra hjemlandet, som han i allerhøjeste grad fortjente.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk