Søg på arkitekt

 

Månedens designer – Søren Ulrik Petersen


30-01-2009 13:10:00
 

Søren Ulrik Petersen, aka SUP.


Søren Ulrik Petersen, aka SUP.

 

Swing Low - en vugge i uld, tovværk og hampegarn.


Swing Low - en vugge i uld, tovværk og hampegarn.

 

Slowchair. Stukket og dampbøjet ask samt kernelæder.


Slowchair. Stukket og dampbøjet ask samt kernelæder.

 

"Brug den som spartel, som dørstopper, til madlavning..."


"Brug den som spartel, som dørstopper, til madlavning..."

 
print
Hver måned kårer Moebelbasen Månedens Designer – februar måneds designer er Søren Ulrik Petersen, manden bag Swing Low, Essence for Royal Copenhagen og flere spændende møbler.

Søren Ulrik Petersen – i branchen kort og godt kendt som SUP – er udlært møbelsnedker på Wulffs Møbelsnedkeri i Hellerup, og tog i 1990 afgang som møbeldesigner på Skolen for Brugskunst.

Funktion, samvær og drømme
Som designer arbejder han ud fra tre temaer: funktion, samvær og drømme, og hans arbejde høster i dag stor anerkendelse verden over. SUP åbnede sin egen tegnestue, SUP, i 1991.

Bl.a. har han udstillet i Köln på Museum für Angewandte Kunst og i New York på MoMa, Museum of Modern Art. Desuden har han modtaget adskillige priser og legater, bl.a. det tre-årige arbejdslegat fra Statens Kunstfond.

Han var f.eks. den første modtager af den i 2007 nystiftede designpris, Planken Ud-prisen, som bestod af et rejselegat på 40.000 kr.

Humoristisk tilbagelænethed
SUP blev født i 1961, og oplæringen som møbelsnedker og uddannelsen på Designskolen har været afgørende for den flere gange prisvindende designer.

Hans virke er således præget af håndværkerens sikre hånd, opmærksomhed på detaljen og viden om konstruktionsprincipperne bag møblet.

Samtidig træder uddannelsen som designer i karakter, da man fornemmer et gavmildt overskud i hans formgivning, tilsat enkelthed, funktionalitet, humor og en vis tilbagelænethed.

Dette overskud peger både på en sikker forankring i den danske designtradition med dens fokus på enkelthed og funktionalitet samt en mere personlig del, der først og fremmest er præget af humor og en vis tilbagelænethed.

Fra møbler til porcelæn
Han har bl.a. designet Swing Low - en vugge i uld, tovværk og hampegarn, samt møbler og tilbehør for blandt andre PP Møbler, Thorn og Jakobsen, Ferretti cusine, Hansen og Sørensen.

På Snedkernes Efterårsudstilling 2004 var han repræsenteret med bordet Papillon.

Derudover har han tegnet stellet Essence for Royal Copenhagen, og det bruges bl.a. på MoMa i New York.

Spartel, kløpind, dørstopper...
Men SUP har også designet helt utraditionelle ting, såsom den populære og stilmæssigt skæve Stick in a box.

"Brug den som spartel, som dørstopper, til madlavning eller til at klø dig selv på ryggen. Ja når du sidder med den er det kun din egen fantasi der sætter grænsen for pindens anvendelighed!"

Sådan præsenteres i hvert fald den lille pind, som er fremstillet af ahorn og kantet på den ene side og afrundet på den anden. Ergo en lille, speciel og multifunktionel pind.

Blandt SUP's modtagne priser bør nævnes:

1996: Førsteprisen i Copenhagen park chair competition, organiseret af SE og Dansk Design Center.

2000: Bo Bedres møbelpris

2001: Førsteprisen i The Picnic competition, organiseret af Danish Arts Foundation, Trapholt Museum og Dansk Design Center.

2001: Sélectionné par le Centré Georges Pompidou, Paris - Carrefour de la crétion.

2002: One Man Exhibition i Illums Bolighus, København.

2007: Modtager af den nystiftede Planken Ud prisen


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk