Søg på arkitekt

 

Månedens designer – Peter Karpf


05-11-2008 11:19:00
 
 
 
 
 
print
Hver måned kårer Moebelbasen Månedens Designer – november måneds designer er møbelveteranen Peter Karpf, vinder af Træprisen 2008.

En stærk formfornemmelse, kombineret med et solidt materiale- og teknikkendskab gør Peter Karpf til en af nutiden mest interessante danske møbeldesignere. En status, som ikke mindst afspejler sig i hans mange prisbelønnede designs, som er kendetegnet af formmæssig klarhed og en enestående simplicitet.

Netop simpliciteten er omdrejningspunktet for Peter Karpfs design, og han stræber konstant efter at forenkle formen uden at gå på kompromis med funktionaliteten.

Han kræver altid af sine løsninger, at de fungerer industrielt og i stor skala, hvilket gør hans møbler tilgængelige for et bredt publikum.

Mangedobbelt prisvinder
Som veteran i faget har Peter Karpf en lang række priser bag sig, siden han i 1961 blev uddannet møbelsnedker hos Fritz Hansen.

I 2001 vandt han eksempelvis en Red Dot, og året efter tildeltes han den prestigefyldte Bruno Mathsson-pris for sin konsekvent gennemførte serie af formpressede stole (VOXIA), som alle er præget af en personlig stil og en unik formgivning.

Serien er resultatet af mere end 20 års formgivningsarbejde, hvor Peter Karpf har arbejdet målrettet på at udvikle en optimal form i ét stykke.

Senest har han i september 2008 vundet Træprisen, som er en arkitekturpris, uddelt af Træinformation og til arkitekter, der har udmærket sig ved særligt kreative og nytænkende anvendelser af træ.

Han fik prisen for sine hudløst ærlige møbler i formpresset finér, der som arkitektoniske elementer skaber deres egne rum, og som er enestående i møbelverdenen.

De smukke, formpressede stole af finér foldes i flere retninger ud af ét stykke, hvorved der skabes bløde, glidende overgange mellem fladerne og frembringes enkle møbler, der danner rum i sig selv.

Tredimensionelle møbler
Når man ser bort fra en snæver fagkreds, er Peter Karpf nærmest mere kendt i det store udland end herhjemme, men hans talent er umiskendeligt og på linje med Poul Kjærholm og Arne Jacobsen.

”Peter Karpf har raffineret sit formsprog til det yderste i en overbevisende behandling af træets muligheder og er en af de få, der behersker det monolitiske formunivers. Han fremstår blandt de bedste i dansk møbelkunst. Som snedker kender han træets væsen og arbejder altid på træets præmisser. Han evner med stor faglig viden at skabe skulpturelt tredimensionelle møbler, som er formet ud af ét plan,” siger arkitekt Bjarne Lund Johansen, direktør for Træbranchens Oplysningsråd.

Uafhængighed af trends
At Peter Karpf er kompromisløs i alt, hvad han beskæftiger sig med, kommer eksempelvis til udtryk i AGITARI stolen fra 2007, som er hans første samarbejde med Fredericia Furniture. Stolen er et udtryk for Peter Karpfs mangeårige pionerarbejde med patentfiner.

Et innovativt arbejde, der har gjort det muligt at skabe en skalstol med en minimal tykkelse, kombineret med en sublim siddekomfort, der støtter kroppens naturlige behov perfekt. En anden kollega, arkitekt Dorte Mandrup, fremhæver Peter Karpfs kvaliteter således:

”Peter Karpfs stole er nyskabende og samtidig tidløse. Hans stole er i et sammenhængende materiale, hvilket set fra en arkitekts synspunkt er en form for lettelse eller forløsning, når man skal møblere et rum. Hver enkelt stol er et smukt objekt med selvstændighed nok til at indgå i dialog med rummet. En fantastisk vedholdenhed og uafhængighed af herskende trends er med til at gøre Peter Karpf unik.”


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk