Søg på arkitekt

 

Månedens designer – Kasper Salto


07-01-2009 09:58:00
 
 
 
 
 
print

Hver måned kårer Moebelbasen Månedens Designer – januar måneds designer er Kasper Salto, skaberen af blandt andet stabelstolene ”Blade” og ”Runner”.

Kasper Salto blev født i 1967, og er som et af ikonerne i dansk design udødeliggjort via en hel række spændende møbler.

Håndværker fra bunden
Man kan godt sige, at lysten til at skabe næsten er kommet ind med modermælken. Kaspers far er nemlig arkitekt og moderen er billedkunstner, så de kreative rammer var der fra starten, og skabertrangen var en helt naturlig del af opvæksten og noget, der kom til at præge Kaspers karrierevalg.

Han gik i snedkerlære hos Jørgen Wolff.

De lykkeligste år
”Når man starter som håndværkerlærling forestiller de fleste sig noget med en sur mester, hvor man bliver sat til at feje gulv og drikke lunken kakaomælk. Men det viste sig faktisk at blive nogle af de lykkeligste år af mit liv, og glæden ved at skabe noget med hænderne blev kun endnu større, efterhånden som jeg fik lært håndværket til bunds,” har Salto siden forklaret.

Efter at være udlært i 1988 var næste stop Danmarks Designskole, hvorfra han graduerede i 1994. Herefter fulgte endnu en lærerig tid hos Rud Thygesen tegnestue, hvor Kasper for alvor fik sat skub i sine egne ideer. Resten er, om man vil, et stykke af dansk designhistorie.

Fra Alfa til Ice
Kaspar Salto tilhører den nye generation, og ligesom de øvrige nye ”håb” viderefører han den danske møbeltradition for æstetik og gedigent håndværk. I 1996 tegnede han sin første stol ”Alfa”, som blev sat i produktion.

Dernæst fulgte succeserne ”Runner”, ”Blade” og senest ”Ice”, som nu bliver produceret af den verdenskendte møbelfabrikant Republic of Fritz Hansen.

Salto var desuden underviser på Møbelafdelingen på Kunstakademiets Arkitektskole i 1996 og 1997, og blev sammen år medlem af SE, Snedkernes Efterårsudstilling.

Ministerens ord om personlighed
”Filosoffen Nietzsche definerede luksus som langsom nydelse. Det gjorde han som en reaktion på stressende og larmende industrialisering, og selvom man kan sige meget om industrialiseringen, har den trængt det gode håndværk i baggrunden,” sagde daværende kulturminister Brian Mikkelsen i sin tale tilbage i 2002, da han ved Scandinavian Furniture Fair overrakte Københavns Snedkerlaugs Snedkerpris.

Og modtageren var netop Kasper Salto.

Personlighed og integritet
Ministeren nævnede videre Saltos stole "Blade og "Runner" som eksempler på klassikere med både personlighed og integritet.

”Med sin baggrund som møbelsnedker står Kasper Salto på skuldrene af de danske ikoner inden for dansk møbeldesign, samtidig med at han forholder sig nyskabende til arv og traditioner,” roste Brian Mikkelsen videre.

Prisregn over Salto
Kasper Salto arbejder fortrinsvis med lette møbler i lamineret træ, og har igennem karrieren så vidt også vundet en del øvrige priser. Heriblandt en andenpræmie i Forsnäs 100 Års Jubilæums Designkonkurrence i 1996, Bo Bedres Særpris i 1997, ID-prisen i 1999 og samme år den japanske G-Prize.

Han har desuden modtaget Direktør Christian Grauballes Mindelegat 1997, Arbejdslegat fra Nationalbankens Jubilæumsfond 1999, Erik Herløws rejselegat samt Arbejdslegat fra Statens Kunstfond i 2000.
Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk