Søg på arkitekt

 

Månedens designer – Jakob Wagner


01-10-2008 12:51:00
 

Jakob Wagner ved Design Awards 2008.


Jakob Wagner ved Design Awards 2008.

 

Blade stolen.


Blade stolen.

 

Propel bordskåner mv.


Propel bordskåner mv.

 

yo-yo.


yo-yo.

 
print
Hver måned kårer Moebelbasen Månedens Designer – oktober måneds designer er Jakob Wagner, kåret som Bedste Designer ved Design Awards 2008.

Danske Jakob Wagner er et fremragende eksempel på, hvordan en designer kan bruge sine talenter i flere forskellige retninger. Wagner har designet alt fra dykkerdragter til bordskånere, og han er det seneste år braget igennem på den internationale designscene.

Jakob Wagner er Industriel designer, MDD, fra Art Centre Europe i Schweiz i 1992 med speciale inden for produktdesign. Han har udviklet sig til at være en af Skandinaviens absolut førende designere i øjeblikket, og har som en af de få udstillet på de allerstørste museer verden over – heriblandt Museum of Modern Art i New York med bl.a. Propelbordskåneren fra Menu.

Statisk contra dynamisk
Siden barndommen har Jakob Wagner villet være opfinder, og som ganske ung fik han i første omgang forvildet sig ind på ingeniørakademiet, hvilket han fulgte op ved at studerede industriel design på Kunstakademiet i København og på designskolen i Schweiz. Så var teorien ligesom i orden, og i dag er det 16 år siden, at stuen i en lille 56 kvadratmeter toværelses blev lavet om til tegnestue, der husede internationale kunder fra dag ét.

Jakobs designfilosofi er båret af en begejstring for kontrasterne i et produkt; statisk contra dynamisk, symmetrisk contra asymmetrisk, maskulint contra feminint osv. Kendetegnet for hans design er således legen med balance. Balancen mellem det organiske og geometrisk stramme, det feminine og maskuline, og det statiske og dynamiske.

"Det udfordrer vore sanser, vækker et objekt til live og appellerer til vore følelser," som han siger.

Definitionen på godt design
"Min første kunde var UWATEC, som laver verdens bedste instrumenter inden for dykning, og senere begyndte vi også at lave brandmandsudstyr. Vi var nogle stykker dengang, og vi havde det skide sjovt med det. Det var meget sådan nogle drengerøvs ting, og vi gik rundt og følte os som hemmelige NASA-agenter," har Jakob Wagner sagt i et interview til Berlingske Tidende.

Det blev dog efterhånden for fjernt fra Jakob Wagners eget liv, og han kastede sig i stedet over brugsting og har siden løst opgaver for blandt andre Georg Jensen, Bang & Olufsen, Porsche, Menu, Iittala og Leonardo.

"Der er mange ting, der er overdesignede, som for eksempel mobiltelefoner eller biler, hvor designet bare bliver et kosmetisk lag. Godt design er, synes jeg, når det ser ud som om, at naturen har skabt produktet. Det må gerne se ud som om formen er opstået som følge af en evolution, hvor den mest egnede overlever. Det giver en lille materiel forelskelse, der lige får pulsen til at stige, hvis man har ramt det rigtige. Ellers er det om igen."

Ikke bare en døgnflue
I 2003 fik Jakob Wagner tildelt Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium af en jury, hvor Ole Jensen, der er kendt for sit samarbejde med Royal Copenhagen, sad som formand.

"Nu må vi så se, om jeg bare er en døgnflue," sagde Jakob Wagner dengang.

Og tiden har vist, at Wagner langt fra var en døgnflue. Så sent som i september 2008 vandt han således prisen som Bedste Designer ved Bolig Magasinets årlige Design Awards.

"Jakob Wagner er et forbillede for de kommende og etablerede designergenerationer. Især er vi imponerede over hans kompositbord for B&B Italia," lød det i dommernes begrundelse.

Wagner står bag kreationer såsom bordskåneren Propel for Menu, loungestolen Ray for Hay, spisebordet Link for B&B Italia, kanden Flow for Muuto, vinranke for Menu mv.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk