Søg på arkitekt

 

Le Corbusier – den reaktionære rationalist


30-06-2009 09:51:00
 

Le Corbusier


Le Corbusier

 

LC4 Chaiselounge


LC4 Chaiselounge

 
 
print
Han kaldte sine huse for ”maskiner, man bor i”. Le Corbusier (1887-1969) var en af modernismens store hovedfigurer, som vægtede funktionalitet frem for alt. Som det var gældende for hans designgeneration, var videnskaben i centrum, og en stol skulle først og fremmest tilgodese komfort.

Rationaliteten blev paradoksalt nok det, der tilførte hans møbler og arkitektur den unikke æstetik, der i dag beundres verden over.

LC4 Chaiselounge – en ergonomisk skulptur
Tænk for eksempel på den ultimative klassiker, LC4 Chaiselounge. Stolen følger kroppens naturlige kurver, og det organiske hvileleje har en svævende effekt ovenpå det rektangulære stel.

Udgangspunktet var mennesket i centrum, komfort skulle optimeres. Resultatet er dog meget mere end det, og i et design som dette skinner Le Corbusiers evner inden for skulptur tydeligt igennem.

Kunstnerisk multitalent
Le Corbusier var et kunstnerisk multitalent: han var både arkitekt, møbeldesigner, byplanlægger, forfatter, skulptør, kunstmaler og filosof.

Han dedikerede sit virke til at forbedre levevilkårene for det moderne menneske. Mange af hans ideer var så idealistiske, at en realisering aldrig af dem fandt sted. Som for eksempel hans byplanlægning af Paris, der var en fuldstændig ensretning af al arkitektur, der satte alle mennesker lige. Men de ideer, der blev udført, står i dag som stærke ikoner i designhistorien.

At jævne Paris med jorden
Le Corbusier hed oprindeligt Charles-Edouard Jeanneret og blev født i den schweiziske by La Chaux-de-fonds, som er kendt for at lave ure. Han tog sit berømte psudonym, efter han flyttede til Paris for at starte karriere inden for arkitektur.

Fra begyndelsen var hans stil minimalistisk. Hans ”maskiner”, som han kaldte sine huse var slående originale. Mange var chokerede over det hyper-funktionalistiske islæt i hans designs – og især hans byplanlægning af Paris vakte furore.

Hans vision var simpelthen at jævne Paris med jorden. Slumkvarterene skulle ud, og alle skulle have ret til lys og luft. Han løsning: tårnhøje skyskrabere side om side i et system, der tilgodeså grønne arealer og lys, frem for alt.

Forud for sin tid
Nok var hans ideer radikale, men Le Corbusier var forud for sin tid på mange områder.

Hans reaktionære fremsynethed skal i høj grad ses i lyset af tiden efter Anden Verdenskrig, hvor genopbygninger fandt sted i stor målestok verden over.


Skrevet af Julie Rokkjær Birch
E-mail: julie@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk