Søg på arkitekt

 

Landsforvist pioner og modernist


11-01-2007 16:38:00
 
Ludwig Mies van der Rohe
 
Barcelona Stolen - en ægte klassiker
 
Brno stolen, også den blev en klassiker og er stadig i høj kurs blandt møbelelskere.
 
IBM Plaza i Chicago - et landemærke for Mies.
 
Den tyske Pavillion i Barcelona fra 1929.
 
print

Ludwig Mies van der Rohe.

Mies kom til verdenen i marts 1886 i Aachen, Tyskland. Som mange af hans samtidige, søgte Ludwig Mies van der Rohe, at skabe en arkitektonisk stil, der repræsenterede modernismen og de nye tider.

Frem til 1. verdenskrig arbejdede Ludwig Mies van der Rohe, der egentlig er født Maria Ludwig Michael Mies, i Berlin, hvor han slog sit navn fast som en håbefuld og fremsynet arkitekt. Han blev, trods manglende uddannelse, hurtigt en af overklassens foretrukne arkitekter. Det var også i denne periode, at han tillagde sig det mere aristokratiske navn, - van der Rohe.

Mellem 1. og 2. verdenskrig udviklede Mies sin forkærlighed for modernistisk arkitektur og begik flere senere så kendte projekter, der kulminerede med to af hans absolutte mesterværker. Den tyske pavillon til verdensudstillingen i Barcelona i 1929 og Villa Tugendhat i Brno, Tjekkoslovakiet i 1930.

Det var i samme periode, at Ludwig Mies van der Rohe designede nogle af sine klassiske møbler, Barcelona stolen og Brno stolen. Begge fra omkring 1929. Inden Mies i 1937 nødtvunget forlod tyskland, fordi at nazisterne havde kaldt hans design u-tysk og han derfor ikke fik nogle nævneværdige opgaver, nåede han for en kort bemærkning at lede Bauhaus instituttet. Også Bauhaus faldt dog, ifølge de nye magthavere, ikke inden for hvad der blev defineret som værende tysk. Bauhaus museet og skolen blev derfor lukket i 1933.

Mies, der allerede var en velanskrevet arkitekt inden for modernismen, udvandrede til USA, hvor han bosatte sig i Chicago. Her blev han leder af arkitektskolen på Chicago's Armour Institute of Technology.

Frem til sin død den 17. august 1969, levede og arbejdede Mies i USA med Chicago som sin base. Han nåede at opføre en lang række senere berømte bygningsværker, såsom Farnsworth House, Seagram Building i New York og ikke mindst IBM Plaza i Chicago.

Mange af den tyske pioners bygninger står den dag i dag, som landemærker i den moderne arkitektur og tjener som inspirationskilde til mange nye arkitekter, der søger det enkle og umiddelbare. Selv kaldte Ludwig Mies van Der Rohe sine bygninger for skind og ben og blev kendt som tilhænger af filosofierne ”less is more” og ”God is in the details”.

Men ikke kun den autodidakte mesterarkitekts bygninger, står tilbage som vidner på hans talent og fremsynethed, også hans møbler har opnået status som ægte klassikere.


Skrevet af Mario Præstholm Riewerts (DJ)
E-mail: mario@ufnw.com
Website: www.ufnw.com
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk