Søg på arkitekt

 

Jørgen Kastholm og Preben Fabricius


21-02-2008 09:06:00
 

Jørgen Kastholm og Preben Fabricius


Jørgen Kastholm og Preben Fabricius

 

Sculpture Chair - Tegnet i 1964, produceret af bo-ex furniture aps


Sculpture Chair - Tegnet i 1964, produceret af bo-ex furniture aps

 

Sculpture Chair - detalje


Sculpture Chair -  detalje

 

Sculpture Chair - detalje


Sculpture Chair -  detalje

 
print
Hver måned kårer Moebelbasen Månedens designer, og sætter i en portrætartikel spot på mennesket, møblerne og tidsånden - februar måneds designere er makkerparret Jørgen Kastholm og Preben Fabricius – ikoner fra dansk møbelarkitekturs guldalder

Møbelarkitekterne Jørgen Kastholm og Preben Fabricius mødte hinanden, da de begge arbejdede hos arkitekt Ole Hagen. Tilbage i 1961 etablerede de to tegnestue sammen i et kælderlokale i Gentofte, uden faste aftaler med producenter. Kastholms første produkt var et bord for bo-ex, som senere skulle komme til at producere en del af deres møbler.

Unik æstetik der stadig holder
Fra starten var de to enige om ikke at gå på kompromis med æstetikken, hvorfor møblerne fra deres næsten 10-årige samarbejde fra 1961-1970 da også blev så unikke, at de i dag stadig sælges og relanceres som store møbelklassikere.

Preben Fabricius blev udlært møbelsnedker hos snedkermester Niels Vodder, derefter ligesom Kastholm uddannet på Skolen for Boligindretning under arkitekt Finn Juhl. Han modtog Illum Price 1969 og Ersten Bundespreis Gute Form 1969. Preben Fabricius døde allerede i 1984 i en alder af kun 52 år.

En fornem karriere
Jørgen Kastholm, udlært smed og senere uddannet som arkitekt ved Skolen for Boligindretning, arbejdede i en periode sammen med Arne Jacobsen, som blev en stor inspirationskilde for ham. Senere rejste Kastholm til Beirut, hvor han blandt andet indrettede det lokale SAS kontor.

Siden konstruktionen af Scimitar Chair har Jørgen Kastholm haft en fornem karriere og modtaget mange priser. Blandt andet har han fået Ringling Museum Award i 1969, Giid Industrial Form i 1972, 1974 og 1976, Stuttgart Design Center, first price i 1972 og 1977 og Grand Prix ved modern Art Museum, Brazil, i 1973.

Jørgen Kastholm var i mange år professor ved Bergische Universitet i Dusseldorf. Han døde i sommeren 2007 og blev 76 år.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk