Søg på arkitekt

 

Gio Ponti: Italiensk designs godfather


31-08-2007 12:35:00
 
Gio Ponti – Italiensk designs godfather
 
Superleggera – vel nok det meste kendte møbel fra Ponti. Den imponerede i 1957 ved sin lethed og styrke. Cassina producerer stadig Superleggera
 
0024 pendel er en af klassikerne fra Ponti, der stadig produceres og forhandles
 
Denver Art Museum var en af Pontis sidste store bedrifter
 
print
Gio Ponti blev født ind i det moderne Italiens designmekka, Milano, i 1891. Det var også her han påbegyndte arkitektstudierne, for nødtvunget at måtte afbryde dem, da han blev indkaldt til militærtjeneste under 1. verdenskrig. Med rang af kaptajn aftjente Ponti ved Pontonier korpset fra 1916 til 1918, hvor han ved krigens afslutning fik tildelt både bronze ordenen og det italienske militær kors for sin heltemodige indsats.

Tilbage i Milano genoptog Ponti sine studier og dimitterede fra Milan Polytecnico som ”Novecento arkitekt” i 1921. Umiddelbart herefter etablerede Gio Ponti arkitektstudie sammen med kollegaerne Mino Fiocchi og Emilio Lancia. Men allerede i 1923 kastede han sin kærlighed over design og formgivning, og forlod for en årrække arkitekturen. Han blev kreativ chef hos den ansete keramik producent Richard-Ginori, og i årene frem til 1930 forvandlede han virksomheden til en rollemodel inden for industriel design, med sine non-klassiske motiver på simple keramiske forme.


Designer, arkitekt og bladudgiver
Gio Ponti var en ildsjæl med markante holdninger og en filosofisk tilgang til hans metier. Hans engagement havde en afsmittende effekt på dem han omgav sig med. Heriblandt også på journalisten Ugo Ojetti, der i 1928 overtalte Ponti til at udgive et magasin, som talerør for hans designmæssige overbevisninger. Således blev kunst-, design- og arkitekturmagasinet Domus - der stadig den dag i dag er en af Europas mest innovative og ansete magasiner, født. I 1941 forlod Ponti Domus for at stifte et nyt magasin, Stile, som han var redaktør på frem til 1947, hvor han atter vendte tilbage til Domus. Forholdet mellem Domus og Ponti holdt herefter frem til Pontis død i 1979.

Læs hele artiklen i BASEN., der udkommer den 13. september. Klik ind på www.magasinetbasen.dk, for at se hvor du kan hente din gratisudgave af BASEN.


Skrevet af Mario Præstholm Riewerts (DJ)
E-mail: mario@ufnw.com
Website: www.ufnw.com
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk