Søg på arkitekt

 

Børge Mogensen – dansk design til alle


03-05-2010 14:32:00
 

Sofa fra 1962 som Mogensen designede til sit eget hjem i Gentofte


Sofa fra 1962 som Mogensen designede til sit eget hjem i Gentofte

 

Jagtstolen


Jagtstolen

 

Tremmesofaen


Tremmesofaen

 
print
Godt håndværk. Gennemført design. Klassikere på stribe.

Der er mange pæne ting at sige om det store arbejd, som Børge Mogensen gjorde indenfor dansk møbelindustri. Han var gennem sit arbejdsliv tilknyttet flere forskellige virksomheder, men lige gyldigt hvem han arbejdede for, gik han aldrig på kompromis med kvaliteten af sit design. Og det er da beundringsværdigt.

En flittig studerende

Børge Mogensen blev født i 1914, og som tyveårig blev han i 1934 uddannet møbelsnedker. Allerede her var grundlaget for hans karriere på plads, men han fortsatte løbende med at uddanne sig mange år endnu. I 1938 blev han færdig med en uddannelse som møbelarkitekt på Kunsthåndværkerskolen i København, hvor han studerede under professor Kaare Klint, som han fik et nært samarbejde med. De blev siden hen kollegaer, da Mogensen fik en stilling som undervisningsassistent. Fire år senere, i 1942, kunne han også skrive arkitekt på sit cv, for der færdiggjorde han en uddannelse på Kunstakademiets Arkitektskole. Det må derfor siges, at Mogensen arbejdede hårdt for at dygtiggøre sig indenfor sit fag, og hans senere arbejde vidner også om stor indsigt i vigtigheden af sammenhæng mellem både det håndværksmæssige og det æstetiske i godt møbeldesign.

Design til danskerne i FDB regi

Børge Mogensen er nok mest kendt for sit arbejde for FDB. Op gennem 40erne var han leder af FDB’s møbeltegnestue, og det kom der mange smukke møbler ud af. Filosofien var, at godt dansk design skulle være tilgængeligt for den almindelige dansker, og ikke kun være noget de mere velhavende havde adgang til. På den måde blev møbelklassikere som Shakerbordet fra 1947 udbredt i danskernes stuer, og mange af møblerne fra den tid produceres stadig.

Kreativ til fingerspidserne

Nogle hævder, at en rigtig kunstner ikke kan lade sig begrænse af arbejdstider og faste rammer. Den beskrivelse kan man sige passede meget godt på Børge Mogensen. Han fik nemlig sine ideer på alle tider af døgnet, og mange af hans designs er på den måde startet som en skitse på en krøllet kuvert, en serviet eller en stump træ. Ideen til Jagtstolen fra 1950 blev for eksempel nedfældet på en tændstikæske en sen aftentime, og den er siden blevet en af designerens mest velkendte produktioner. Det er heldigt, at vi har så mange klassikere fra Mogensens hånd, og heldigt at han var produktiv som få. Han blev nemlig kun 58 år og døde i 1972. Inden hans død nåede han at modtage flere medaljer og blev hædret for sit signifikante arbejde, som den dag i dag stadig er meget attraktivt og populært – og det kan man jo sådan set godt forstå.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk