Søg på arkitekt

 

Wegners klassiske Y-stol


21-05-2010 09:15:00
 
 
 
 
print
Wegners klassiske Y-stol

En af dansk designs grand old men, Hans J. Wegner, tegnede et væld af fantastiske møbler og lamper. Det er ikke uden grund, at hans designs stadig er meget populære. Og godt håndværk kombineret med geniale linjer er da også en sammensætning, som man næsten ikke kan andet end at holde af og finde fascinerende. Blandt Wegners bidrag til danske designklassikere findes en lille elegant stol, nemlig Y-stolen.

En ægte bestseller

Y-stolen tegnede Wegner i 1950. Han lavede stolen til Carl Hansen & Søn, som satte den i produktion. Til at begynde med var der kun få møbelhandlere, der viste interesse for stolen, og som ville tage den hjem som en del af deres sortiment. Det viste sig dog, at kunderne var mindre skeptiske, og efterhånden blev den mere udbredt. Siden midt i 60’erne har stolen været en af Carl Hansen & Søns helt store salgssucceser, og den er en bestseller den dag i dag. Hans J. Wegner selv var en fyr, der vidste, hvad han ville. Som 22årig blev han optaget på Kunsthåndværkerskolen og åbnede som 35årig sin egen tegnestue. Wegner blev født i Sønderjylland i 1914 og opnåede store ting indenfor sit fag, inden han døde i 2007. Stole må nok siges at være Wegners speciale, og det er Y-stolen jo et perfekt eksempel på.

Lille genistreg

Som med så meget andet design i dag, er det op til forbrugeren selv at sammensætte præcis det møbel, man ønsker sig. Selvom Y-stolen snart er en gammel herre, så er der altid plads til fornyelse. Så mulighederne for træsorter og forskellige sæder er forholdsvis mange, og Y-stolen er derfor en klassiker fuld af muligheder. Fordi den kan fås i alt lige fra sortlakeret træ til kirsebær, kan den passe ind i de fleste hjem og giver straks et stilfuldt twist til enhver stue. Y-stolen er desuden, med sine 55 cm i bredden og 75 cm i højden, en ret lille stol, som kan være med til at få et lille rum til at syne større eller bare give god plads rundt om spisebordet.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk