Søg på arkitekt

 

Ugens klassiker - Superellipsen


18-09-2009 08:40:00
 

Superellipsen


Superellipsen

 
 

Sergels torg


Sergels torg

 
print
Den danske forfatter Piet Hein (1905 - 1996) stillede sig engang det interessante spørgsmål: Hvilken geometrisk form imellem rektanglet og ellipsen er den smukkeste?

Fra torv til bord
Piet Hein var hverken arkitekt eller møbeldesigner men til gengæld var han filosof, poet, matematiker og opfinder. Han skabte superellipsen i forbindelse med en opgave for Stockholms bystyre, og det resulterede i pladsen ’Segels Torg’, som har fået den smukke ovale form.
 
I samarbejde med den svenske designer Bruno Mathsson lanceredes superellipsen i form af et bord, som blev sat i produktion af Fritz Hansen i 1968.

Matematisk kurve
En superellipse er en matematisk kurve, der er en mellemting mellem et rektangel og en ellipse. Ligningen er:
For n større end 2 fås en superellipse. Kurverne blev først beskrevet af franskmanden Gabriel Lamé, men de blev gjort kendte og navngivet af Piet Hein.

Byplanlæggerne i Stockholm havde længe haft problemer med det rektangulær torv i byen, Sergels torg. Piet Hein løste problemet ved at lave en superellipse med n = 2,5.

Grin og suk
Piet Hein er udover de matematiske former mest kendt for sine originale gruk, som er små underfundige digte. Ordet gruk er sat sammen af ordene grin og suk og viser Piet Heins humoristiske tilgang til verden. Et af de første og mest kendte lyder sådan her:

Lille kat, lille kat,
lille kat på vejen.
Hvis er du,
hvis er du?
Jeg er sgu min egen!


I dag er ellipsebordet vel nærmest blevet en landeplage, der er at finde i utallige danske hjem. Og som det jo så tit sker for de ægte klassikere, er kopierne fulgt med i kølvandet. Det kan man sukke over, men grinet runger mest – ligesom alle gode klassikere vil blive ved med at gøre det. Og Piet Hein - han vil altid være sin egen.


Skrevet af Julie Rokkjær Birch
E-mail: julie@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk