Søg på arkitekt

 

Ugens klassiker – Myren


20-06-2011 11:37:00
 
 
 
 
print
At tegne en stol tilpasset industriel fremstilling, men samtidig forene æstetik og funktion var en stor udfordring tilbage i 1952. Men ikke for stor for Arne Jacobsen. Jacobsen tegnede en spisestol med et ønske om at producere en let stabelstol til en overkommelig pris, og på den måde blev Myren til.

En helt ny form
Myren skabte revolution indenfor de dengang formmæssige muligheder i møbelproduktion, og blev siden et forbillede for fremtidige design. Spisestolen var den første i verden, hvor sæde og ryg var formet i ét sammenhængende stykke finér formbøjet i en dobbeltkrum kurve. Skilles stolen ad, består den i sin enkelthed af et sammenhængende siddestykke i finer, tre ben samlet på en metalskive under sædet og tre gummiklodser til mødet mellem sæde og ben. Generelt for Jacobsens design er en udfordrende tilgang til materialets muligheder. Materiale, form og funktion presses til yderlighed, men den enkelte sammensætning af delene får alligevel stolen til at fremstå simpel og ganske naturlig.

Eames som forbilleder
Selvom Arne Jacobsen betragtes som en foregangsmand indenfor design, havde han også sine egne forbilleder. Formningen af krydsfiner var allerede prøvet af, da Jacobsen designede Myren – og det var ikke af hvem som helst. Arkitekt- og designparret Ray og Charles Eames havde med den såkaldte Eames Stol allerede designet en stol, som aldrig før var set. Eames stolen var ligeledes skabt af et let stålrørsstel og formbøjet finér, dog ikke bøjet i tre dimensioner og generelt var materialerne ikke udfordret i en sådan grad, som Jacobsen senere gjorde det. Arne Jacobsen brugte denne stol som inspiration og lavede sin helt egen version, Myren.

Eksperimenterende for sin tid
Arne Jacobsen var måske mere eksperimenterende i sin tid, end den generelle befolkning kunne bifalde. I dag 40 år efter hans død betragtes langt størstedelen af hans møbler imidlertid som klassikere, og Myren er med de bløde kurver og flydende overgange ingen undtagelse. Ydermere er Myrens siddekomfort god, især taget i betragtning, hvor få dele stolen består af. Siddekomforten var for Jacobsen vigtig at tilpasse den funktion, som stolen var tiltænkt, og Myren var oprindeligt tegnet som kantinestol. Kort efter Jacobsens død i 1971 blev en firbenet udgave af Myren, kaldet serie 3101, lanceret, men den ’nye’ version har dog aldrig opnået den samme succes som den originale trebenede stol. I dag produceres Myren stadig fra ny, men er ligeledes et eftertragtet samlersymbol, der handles både i auktionshuse og mellem private, som sætter stor pris på den historie, som en af de gamle Myren stole rummer…


Skrevet af Susanne Østergaard
E-mail: susanneo@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk