Søg på arkitekt

 

Tulip Chair: finsk futuristisk formsprog


24-06-2009 09:42:00
 

Tulip Chair


Tulip Chair

 

Hyper-modernistiske linjer


Hyper-modernistiske linjer

 
print
Om Tulip Chair er kendt for sin medvirken i Star Trek eller for sin formfuldendte æstetik er underordnet. Den finske arkitekt Eero Saarinen skabte en stol med en form, der virker overjordisk og forud for sin tid.

Kendt fra Star Trek
Tulip Chair fra 1956 er nok Saarinens mest kendte. Dens popularitet skyldes til dels, at den blev brugt i den originale Star Trek-serie, der kørte over skærmen fra 1966-69.

Men det er dens hyper-modernistiske linjer og nytænkende materialevalg, der tager æren for dens plads blandt møbelklassikerne – og for pladsen i Star Treks kulisser.

Gennemfarvet glasfiber
Siddeskallen var originalt af gennemfarvet glasfiber med aluminiumsfod, der var dækket af plast. Nye modeller er i plast, og vil man have fat i de gamle modeller med den noget flottere ældning, skal man have fat i stole producerede før 1960, hvor produktionen stoppede.

Stolen kaldes også nr. 150, og den findes i flere forskellige versioner: med og uden armlæn og enten med polstret pude eller forsidepolstret. Den findes også som polstret taburet.

Saarinens helhedstanke
Saarinen blev født i Finland, i et hjem, hvor kreativitet blevet taget alvorligt. Han lærte hjemmefra, at tænke i sammenhænge, at ”alle dele af en arkitektonisk komposition må være en del af den samme form-verden.”

Således er Tulip chair også uløseligt forbundet med Saarinens kendte runde spisebord, som den oprindeligt var designet til.

Stolens futuristiske kurver og materialer står i dag som et manifest for saarinens arkitektur- og designfilosofi: at ethvert objekt skal designes i forhold til dets kontekst.


Skrevet af Julie Rokkjær Birch
E-mail: julie@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk