Søg på arkitekt

 

The Chair – Kennedys foretrukne debatstol


29-10-2008 13:00:00
 

Designeren bag stolen: Hans J. Wegner.


Designeren bag stolen: Hans J. Wegner.

 
 
print
Wegners usædvanligt ordinære klassiker, Den Runde Stol eller The Chair, er et studie i siddekomfort og enkle virkemidler – således er The Chair på én gang en ganske almindelig karmstol og et internationalt megahit.

’Den runde’, som Hans J. Wegner kaldte den, er blandt de mest berømte danske stole nogensinde. I 1950, allerede et år efter den blev sat i produktion hos Johannes Hansen Møbelsnedkeri A/S, blev stolen bemærket i det amerikanske design- og arkitektur tidsskrift ”Interiors”.

Den eneste ene rigtige stol
Wegner får sit gennembrud som designer og møbelsnedker da han på snedkerlavets årlige udstilling viser "Den Runde Stol". Den blev senere omdøbt til "The Chair" efter den blev vist på forsiden af det amerikanske møbelmagasin " Interiors".

Navnet The Chair er engelsk og betyder ganske enkelt Stolen. Og netop det, at der i ordets forstand kun kan være tale om én stol, er i sig selv et adelsmærke, som denne klassiker stadig bærer den dag i dag.

En ganske almindelig karmstol 
Stolens - og dermed Wegners - berømmelse var i det hele taget med til at starte det internationale gennembrud for dansk design. Alligevel forblev Wegners forhold til stolen ganske afbalanceret:

”Den kunne være lavet for flere hundrede år siden, der er intet nyt i den”, sagde han ved flere lejligheder med henvisning til konstruktionen af den ganske traditionelle karmstol.

Wegner tegnede PP 501 med flettet sæde i 1949, mens PP 503, som er med polstret sæde, blev introduceret i 1950. PP Møbler har på flere områder forbedret stolen, så den enkelte stols levetid i dag er blevet endnu længere.

The Chair på amerikansk tv
Stolen blev for alvor verdensberømt, da den i 1960 blev brugt under en tv-debat på kanalen CBS imellem præsidentkandidaterne Kennedy og Nixon. Det siges, at Kennedy p.g.a. sin svage ryg og generelt mange kropssmerter havde brug for en stol, som han kunne holde ud til at sidde på igennem hele den lange debat, som blev transmitteret ud i hele USA på direkte tv.

Med dette valg af stol var en international designklassiker skabt, og navnet The Chair blev slået fast som den uofficielle og dog højest anerkendte betegnelse for Den Runde Stol – eller det endnu mindre sexede PP 501 og PP 503, som den jo rent faktisk også hed.

Konstant forbedret
Wegner har under sit lange virke arbejdet sammen med nogle af de bedste snedkere og arkitekter, men den mest frugtbare arbejdsrelation var sammen med snedkermester Johannes Hansen, som også producerede The Chair.

Karakteristisk for Wegner er den konstante higen efter at forbedre og omforme egne modeller. Dette ses tydeligt i Wegners meget kendte kinastole og The Chair, hvoraf der findes flere forskellige versioner, som næsten alle er forbedringer af tidligere modeller.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk