Søg på arkitekt

 

Syveren – danskernes foretrukne stabeldesign


23-04-2009 09:44:00
 
 

Designeren bag stolen: Arne Jacobsen.


Designeren bag stolen: Arne Jacobsen.

 
 
print

Den findes i millioner af eksemplarer, i utallige farver og betræk, med armlæn, i koskind og med læderhynder – når talen falder på den berømte og folkekære Syverstol, er det kun fantasien, der sætter grænser.

Syveren, eller 3107, som den også hedder, blev i 1955 præsenteret på udstillingen H 55 i Helsingborg og er en af de mest populære stabelstole på det danske marked. Med et salg på mere end 150.000 eksemplarer om året, er Serie 7 en af de mest solgte stole i verden.

Og hvem kender ikke dette berømte design, hvis smidige rygprofil danner to syvtaller vendt mod hinanden? I hvert fald er Syveren i løbet af årene blevet produceret i mere end 5 millioner eksemplarer, og kunne i 2005 således fejre sit 50 års jubilæum med manér.

Forbilledlig enkel stol
Arne Jacobsen tegnede Syveren som kulmination på tyve års arbejde med formgivning af siddemøbler i finér. Mens den i dag findes i et utal af varianter, blev stolen oprindelig kun produceret farveløs og som sort- eller hvidlakeret. En formpresset træplade og fire stålben udgør denne forbilledligt enkle stol, der er den stol, der virkelig beviser, at den enkle løsning ofte er den bedste.

Det begyndte med krydsfinérsæderne i Arne Jacobsens Bellevue-teater 1935. Stolene blev fremstillet i lakeret bøg med lædersæder og ryg af bøjet finér. Selv om disse stole i dag kan virke kluntede, holder og står stolerækkerne endnu i teatersalen, lige bortset fra et eksemplar, der er havnet på Kunstindustrimuseet i København.

Efter Bellevue-stolen fulgte andre finérstole, bl.a. en højrygget lærerstol til Oxford, skolemøbler med indfræset håndgreb i ryggen til Munkegårdsskolen og den kendte Myren i 1952.

Myren blev designet til medicinalfabrikken Novo, hvor den skulle kunne stables og være let at flytte rundt med. Stolens skal består af fem stykker finér, der er lagt skiftevis på langs og tværs - altid i ulige antal af hensyn til overfladestrukturen.

Industriel revolution
Arne Jacobsens mange eksperimenter med finerets muligheder resulterede tre år efter Myrens fremkomst i Syverens lidt bredere og mere kurvede konstruktion.

Møbelfabrikationens udvikling havde efterhånden muliggjort en industriel behandling med minimalt håndværk. Efter udskæringen af sædets kontur bliver det presset i form, får den sidste finish og skrues på de forkromede stålben. Syveren produceres af Republic of Fritz Hansen.

Læs mere om Arne Jacobsen, klik her!
Læs mere om Fritz Hansen, klik her!

Øvrige Arne Jacobsen-artikler på moebelbasen.dk:

Ægget - indbegrebet af dansk design
Myren - møbelhistorisk vendepunkt
Svanen - organisk skønhed
Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk