Søg på arkitekt

 

Spørgsmålstegnet – kulturradikal klassiker


06-02-2009 14:40:00
 

Spørgsmålstegnet - et lille stykke dansk belysningshistorie.


Spørgsmålstegnet - et lille stykke dansk belysningshistorie.

 

Manden bag lampen: Poul Henningsen.


Manden bag lampen: Poul Henningsen.

 
print
Poul Henningsens klassiske Spørgsmålstegn er et stykke dansk belysningshistorie, og kan stadig ses rundt om i danske hjem – den findes både som bord- og standerlampe.

Spørgsmålstegnet blev oprindelig fremstillet med fatningshus i bruneret messing, men som mange af Poul Henningsens lamper blev dette materiale udskiftet med bakelit. Lampen blev produceret hos Louis Poulsen som både bord- og standerlampe, og kom første gang på markedet i 1931. Produktionen af standeren fortsatte frem til 1939, mens bordlampen forblev på markedet helt frem til 1950’erne.

Et værdifuldt samlerobjekt
Spørgsmålstegnet er en drejelig læselampe med vippeanordning, formgivet af Poul Henningsen og med stel af bruneret, forniklet eller blank messing og skærm af glas. Skærmophænget er af trådben, foden er i malet jern og lampen er stemplet PH-2 Patented. Bordlampens højde er på ca. 42 cm, mens standerlampen når op i 154 cm.

Lampernes pris afhænger i dag af alderen, de og tidlige modeller med fatningshus i messing er altid mest interessante for samlere. Disse tidlige modeller opnår meget høje priser på auktioner, hvorimod senere modeller sælges noget billigere.

Den perfekte afskærmning
Poul Henningsen var en hovedskikkelse inden for kulturradikalismen i 1930'erne. Henningsen syntes at elektriske pærer kastede et umuligt lys: Enten var det alt for skarpt, eller også satte man skærme op, der slugte det meste af lyset.

Han ønskede således en lampeskærm, der sendte lyset ud i rummet med sin fulde styrke uden at blænde. PH-lampen med sine tre skærme gør netop det.

Relaterede artikler på moebelbasen.dk:

Læs artiklen ”PH 5 – brændpunkt i spiralens centrum”, klik her!

Læs artiklen ”Den klassiske PH lampe fylder 50 år”, klik her!

Læs om Poul Henningsen, klik her!


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk