Søg på arkitekt

 

Scimitar – møblernes krumsabel


29-10-2008 12:39:00
 




 

Designerne bag stolen: Kastholm og Fabricius.


Designerne bag stolen: Kastholm og Fabricius.

 




 
print
Scimitar er inspireret af krumsabelens form, og er ekstremt vanskelig at fremstille – det er den måske mest berømte af alle Preben Fabricius og Jørgen Kastholms arbejder.

Makkerskabet mellem arkitekterne Preben Fabricius og Jørgen Kastholm frembragte igennem 60’erne en række bemærkelsesværdige succeser, såsom Græshoppestolen, Tulipan-stolen, Daybed, Sculpture Chair. Og ikke mindst den fantastiske Scimitar.

Parrets samarbejde stod på fra 1961 til 1970, og deres eksklusive møbeldesign kan blandt andet findes i mere end 120 lufthavne verden over, på Louvre i Paris og på Museum og Modern Art i New York.

Stolen relanceres
Af forskellige årsager udtørrede størstedelen af produktionen, og siden starten af 80’erne har man været henvist til auktionshusene, hvis man ville have fat i en ægte Fabricius & Kastholm.

Men i 2003 skete miraklet. Efter mange års problemer og planlægning genopstod bl.a. Scimitar-stolen i en relancering fra bo-ex furniture. Og begejstringen ville ingen ende tage, da Scimitar samme år blev kåret til ”Årets Klassiker” på Scandinavian Furniture Fair.

Det blev starten på en sand Fabricius & Kastholm-bølge, der har sendt parrets klassikere tilbage i produktion hos flere producenter.

Krumsablen som inspiration
Scimitar er navnet på en mellemøstlig krumsabel, og inspirationen kom under Jørgen Kastholms arbejdet med indretningen af en lufthavn i Beirut i starten af 60’erne, hvor han fik den første løse idé til et stålstel med form som en krumsabel.

Sammen med Preben Fabricius fik han konkretiseret idéen til stolen, der første gang blev præsenteret ved en udstilling på Kunstindustri-museet i 1963. Stolens understel er ekstremt vanskelig at fremstille, da den skal støbes i tre dele, der derefter svejses sammen.

Stellet støbes i dag i Nordjylland, og selve krydsfiner-skallen presses på Fyn, mens den afsluttende montage finder sted hos bo-ex furniture.

Der skal for eksempel to mand til at sy stolen, en til at styre skallen og en til at styre symaskinen.

Tyverisikring på alle stole
Hver stol forsynes desuden med en indstøbt mikro-chip, der kan identificere stolen senere, for eksempel efter et tyveri.

Chippens nummer er desuden indgraveret i stellet, således at en køber af et brugt eksemplar til enhver tid hurtigt kan sikre sig, at stolens ”identitet” ikke er forsøgt sløret.

Er nummeret slebet væk, er der naturligvis grund til at være på vagt, men chippen kan kun fjernes eller deaktiveres ved at ødelægge stolen, så en skanning vil hurtigt afsløre hvor stolen hører hjemme.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk