Søg på arkitekt

 

Rietweld stol


14-10-2010 09:24:00
 
 
 
print
Rietweld og en ’Rød blå stol'

Hollandske Gerrit Rietweld (1888-1964) var arkitekt og møbeldesigner. Han skilte sig i den grad ud fra sine kollegaer, og med hans farverige og skelsættende designs var han en af pionererne indenfor modernismen. I 1918 designede han den verdensberømte stol med det spøjse, men sigende navn Rød blå stol, som med sit enkle formsprog slet ikke faldt naturligt ind i datidens generelle designmæssige æstetik. Måske var det netop derfor, at stolen blev så populær.

En plade, en pind, en stol…

I 1918 startede den 30årige Rietveld som selvstændig møbelsnedker. Han tegnede en træstol, der var konstrueret af en række firkantede træstokke og to træplader. Meget enkelt. Og meget usædvanligt på den tid. Designet gjorde op med datidens møbler, og da stolen i 1923 fik tilføjet de meget karakteristiske farver, var en markant nyskabende klassiker kommet til. Hollænderen lavede sine designs ud fra sætningen ’møbler til folket’, og det medførte, at han skabte møbler, der var så enkle, at forbrugerne kunne lave dem selv. Og ja - bogen ” How to construct Rietveld furniture” findes, og viser køberen sikker vej gennem konstruktionen af et Gerrit Rietveld møbel.

Byg din egen møbelklassiker

Ikke alene brød Rietveld med de normer, der var for møbeldesign, men han var også en af de allerførste til at udvikle gør-det-selv møbler. Alle og enhver kunne allerede dengang få bygget en stol som hans ”Rød blå stol”, da det ikke krævede særlig teknik eller specielt gode snedkeregenskaber. Det samme gør sig gældende i dag, det er dog forbudt at producere Rietveld møbler med den hensigt at sælge dem. Drømmer man derimod om en cool og meget anderledes international møbelklassiker hjemme i stuen, ja så er det bare med at komme ned til boghandleren og finde værktøjskassen frem.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk