Søg på arkitekt

 

Poul Kjærholms smukke PK-31


26-08-2010 11:50:00
 

PK-31 sofa


PK-31 sofa

 

PK-31 lænestol


PK-31 lænestol

 

Poul Kjærholm


Poul Kjærholm

 
print
Skattekisten bugner med danske møbelklassikere, og i denne uge sætter Møbelbasen fokus på designeren Poul Kjærholms sofa og lænestol med nummeret 31 som signatur. Når design og godt håndværk går hånd i hånd, er det svært ikke at lade sig begejstre, hvilket også er en del af grunden til, at Kjærholms møbler er så populære, som de er, og fra nye stadig sælges til priser, der nok er udenfor de flestes rækkevidde. Der er dog også gode muligheder for at købe velholdte brugte PK møbler – og så kan lidt flere være med i handlen.

Stål og læder anno 1958
Første gang danskerne kunne stifte bekendtskab med PK-31 var i 1958. Her blev en ny lænestol og en sofa præsenteret, et mat stålunderstel og nogle tykke hynder med dunfyld var hovedbestanddelene i de nye møbler. Sammensætningen af stål og læder var ikke så udbredt dengang, så Kjærholm ramte i manges øjne hovedet på sømmet med sit design. PK-31 består af et modul system, så sofaen kan sammensættes af moduler og blive fx en 6-personers sofa, hvis det er det, man ønsker. Vælger man et enkelt modul med sider, så fungerer det som en skøn lænestol. Kold Christensen producerede PK-31 serien fra den kom til verden i 1958 og frem til 1982, hvor Fritz Hansen overtog produktionen.

PK – kreativitet og karriere
Poul Kjærholm blev født i Øster Vrå i 1929. Han blev møbelsnedker i 1949 og fortsatte derefter på Kunsthåndværkerskolens Møbelskole i København, hvorfra han fik sit bevis som Møbelarkitekt i 1952. Igennem sit uddannelsesforløb havde Kjærholm modtaget undervisning fra blandt andet Hans J. Wegner og den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon. Måske de høje herrer havde inspireret på den rigtige måde, i hvert fald skete der hurtigt en masse i Kjærholms karriere. I årene efter hans afgangseksamen fulgte en ansættelse hos Fritz Hansen, samt en stilling som underviser på Kunstakademiet. Det udviklede sig imidlertid til, at Kjærholm i 1973 blev leder af akademiets afdeling for design, og tre år efter opnåede han titlen som professor. Ud over et professorat opnåede Kjærholm også at modtage en række priser for sit veludførte design.

Næste generation
I dag driver Poul Kjærholms søn, Thomas Kjærholm, en butik, hvor han sælger både brugte og nye PK møbler. Så hvis man er fascineret af Kjærholms design, så kan man komme helt tæt på kilden og få ekspertvejledning. Butikken ligger i Rungsted, men findes også på nettet. Se mere på www.kjaerholms.dk


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk