Søg på arkitekt

 

Pelikanen – moderne møbelskulptur


16-07-2009 14:27:00
 

Pelikanen


Pelikanen

 

Skulpturen var udgangspunktet


Skulpturen var udgangspunktet

 

Pelikan-stolen


Pelikan-stolen

 
print
Det er på grund af vinge- eller næbformen, at Finn Juhls fantastiske stol har fået navnet Pelikanen. Men den ligner mere en mennesketorso, der ligesom den moderne skulptur forvrænges i organiske former.

Skulpturen var udgangspunktet
Finn Juhl blev uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole 1930-1934 og var lærer ved skolen for Boligindretning fra 1945 til 1955. Hans udgangspunkt var den abstrakt surrealistiske omsætning af mennesketorsoen i den moderne skulptur, som det ses hos for eksempel kunstneren Jean Arp.

Med afsæt i naturens vækstformer og dynamik skabte Jean Arp kunst, der egentlig er abstrakt, men først og fremmest er konkrete fysiske størrelser.

Ligesom det er tilfældet i Jean Arps skulpturer, synes Finn Juhls møbler at være under forandring, voksende og levende, mens de er på vej fra et stadie til et andet. Dermed er metamorfosen (forvandlingen) en bestemmende idé for hans møbler.

Hammerslag
Pelikan-stolen er tegnet til Snedkerlaugets Møbeludstilling i 1940 og er kun produceret i meget få eksemplarer.

Finn Juhl høstede stor anerkendelse i Danmark og internationalt for sit organiske, skulpturelle formsprog og for det frugtbare samarbejde med snedkermester Niels Vodder, der resulterede i banebrydende metoder og teknikker for fremstilling af teaktræsmøbler. På auktion har stolen fra Niels Vodder opnået hammerslag på 340.000 kr.

The ”Danish Modern”
Finn Juhl var sammen med Arne Jacobsen og Poul Kjærholm med til at bane vejen for lanceringen af dansk design i udlandet under betegnelsen ”Danish Modern”. Hans møbler er kendetegnet ved en udpræget fornemmelse for materialets iboende kvaliteter.

Udover møbler udførte Finn Juhl også brugskunst i glas og træ samt indretningsopgaver. Adskillige af Finn Juhls møbler er repræsenteret på museer, flere er stadig i produktion og sælges i bl.a. USA og Japan.

I 2003 indstiftede Wilhelm Hansen Fonden Finn Juhl prisen, der gives til personer, der har gjort en særlig indsats indenfor møbelarkitektur.


Skrevet af Julie Rokkjær Birch
E-mail: julie@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk