Søg på arkitekt

 

Pantonstolen – drømmen om sæde, ryg og ben i ét stykke


30-10-2008 11:02:00
 
 

Designeren bag stolen: Verner Panton.


Designeren bag stolen: Verner Panton.

 
 
print
Den futuristisk udseende Pantonstol er skabt til den nye tids drømme om rummet og intergalatiske eventyr, og var en del af 60’ernes fascination af fremtiden – den optræder eksmpelvis i Stanley Kubricks legendariske film, ”Rumrejsen år 2001” fra1968.

Da Neil Armstrong som det første menneske satte sine ben på Månen i 1969, var det kulminationen på et årti i futurismens tegn. Ikke blot havde 60’ernes byggeboom og optimistiske syn på tilværelsen og fremtiden været en drivkraft. Tendensen skinnede i allerhøjeste grad også igennem på tidens design med eksperimenter udi farver, former og ikke mindst materialer.

1967-2008: Fra glasfiber til skum
Tanken om en udkraget stabelstol i plast blev først undfanget af den tyske arkitekt Mies van der Rohe før 2. verdenskrig, men det blev i Danmark, at flere unge designere for alvor begyndte at arbejde med den.

Drømmen var en stol, støbt i ét stykke, og det blev Verner Panton, det lykkedes for. De komplicerede krumninger i stolens fod, sæde og ryg sikrer den konstruktive styrke, uden at give køb på et både spændende og smukt design.

Pantonstolens form ses første gang i en række skitser, som Verner Panton tegnede allerede i 1950’erne. I 1960 blev der skabt en model i samarbejde med Dansk Akrylteknik, udført i gips. Men først i 1967 fandt Panton en producent, der ville sætte stolen i produktion, nemlig den tyske møbelfabrik Vitra.

Klar og svævende form
De første eksemplarer af Pantonstolen blev skabt i glasfiberforstærket polyester, og da den blev vist offentligt frem på møbel-messen i Köln i 1968, skabte den en enorm opmærksomhed.

Men den var på det tidspunkt meget dyr og besværlig at producere, og blev derfor en begrænset salgssucces, idet prisen var enormt høj. Senere blev stolen produceret i plast, og i 1990 skabte Vitra en ny udgave af stolen, udført i det hårde skummateriale polyurethan.

Pantonstolen er i dag blevet et ikon. Stolen er med sin klare, svævende form og skinnende overflade en frækt forførende form, der ser ud til at vokse op af gulvet. Denne plaststol har en fin buet form, der indbyder til siddekomfort og plads til benene.

Panton, en moderne provokatør
Verner Panton arbejdede som ung for Arne Jacobsen og var blandt andet med til at udvikle ‘Myren’. Men Panton gik langt videre end Jacobsen i forhold til at skabe et organisk, modelleret formsprog i nye materialer og med usædvanlige, strålende farver.

Ud over møbler og lamper, skabte han moderne interiører, der ikke lignede noget, man havde kendt før, men som var stildannende for en hel generation.

Dermed virkede han som lidt af en provokatør i dansk sammenhæng, og langt det meste af hans livsværk er produceret uden for Danmark – han boede i Schweiz og samarbejdede med virksomheder over hele verden.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk