Søg på arkitekt

 

Panton Chair – 50 år og nu i børnehøjde


07-10-2010 15:21:00
 
 
 
 
print
Panton Chair – 50 år og nu i børnehøjde

I år er det 50 år siden, at Verner Panton løftede blyanten fra tegnebrættet og havde skabt den berømte stol Panton Chair. Det betyder dog på ingen måde, at stolen ikke længere er aktuel – snarere tværtimod. Stolen har nemlig fået en lillesøster, og Panthon Chair fås nu også i en perfekt størrelse til de kære små.

Forud for sin tid

Verner Panton var en af dansk designs helt store pionerer. Han var ikke bange for at skille sig ud fra mængden, og brugen af plast og lignende materialer frem for træ blev hans kendetegn i en tid, hvor de fleste andre danske designere gik mere traditionelt til værks. Panton designede en række klassikere, og hans stol i eget navn, Panton Chair, er et pragteksempel. Stolen udgøres af et sammenhængende stykke, og de komplicerede krumninger i stolens fod, sæde og ryg sikrer den konstruktive styrke, uden at give køb på et både spændende og smukt design. Det er nu 50 år siden, at det lykkedes Panton at få lavet en prototype af stolen i samarbejde med Dansk Akrylteknik, udført i gips. Det var dog først i 1967, at Panton fandt en producent, der ville sætte stolen i produktion, nemlig den schweiziske møbelfabrik Vitra.

Endelig i børnestørrelse

Panton Chair har lige siden den kom på markedet tiltrukket børns opmærksomhed. Det futuristiske formsprog, de svungne former og de klare farver er alt sammen noget, som børn kan lide. Børn behøver dog ikke længere nøjes med at beundre de voksnes Panton stole, men kan nu få sine helt egne. Panton Chair Junior er nemlig kommet til verden. Dengang voksenudgaven af stolen var kommet i produktion, gik der ikke længe, før Panton opfangede børnenes begejstring og begyndte at lege med ideen om en mindre udgave af sin stol. Ideen nåede desværre ikke længere end tegnebrættet. Produktionsomkostningerne var for store, og møbler til børn var dengang et meget begrænset marked. Det er der lavet om på i dag, og nu kan også Panton stolen pryde hjemmet og glæde familiens yngre medlemmer. Panton Junior er omtrent 25 procent mindre end den 'voksne' stol, men er lavet i de samme materialer og farver. Dog er der tilføjet en række børnevenlige farver, blandt andet lyseblå, lime, orange og lyserød.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk