Søg på arkitekt

 

PK80 – luksuriøs nydelse i vandret


28-01-2009 12:48:00
 
 

Designeren bag møblet: Poul Kjærholm.


Designeren bag møblet: Poul Kjærholm.

 
 
print

Kjærholms ekstravagante daybed, PK80, karakteriseres ved sin simple, rektangulære form og lave højde, betrukket med krom- eller vegetabilskgarvet læder.

I sine bestræbelser på at forene det sublime med kun det allermest nødvendige, designede Poul Kjærholm i 1957 denne meget elegante daybed, PK80. Briksen består af en stor hynde betrukket med oksehud, der hviler på en plade af malet krydsfiner. Stellet er matforkromet fjederstål.

Tungt, og dog let
Tidligere blev understellet fremstillet i matforkromet stål, men er siden 2000 produceret i børstet rustfrit stål og med bund i finertræ.

Møblet bruges meget i virksomheder, men ses ikke så ofte i private hjem. Det er et meget tungt møbel, som dog alligevel opnår en lethed i rummet, hvis årsag skal findes i understellet, der holder madrassen svævende over gulvet.

Stål frem for træ
Poul Kjærholms design er internationalt anerkendt, og han hører til de dyre drenge. Kjærholm har slået sine folder i arkitekturens verden, og ikke mindst i møbeldesignets verden. I modsætning til mange andre skandinaviske designere på hans tid, valgte Poul Kjærholm stål frem for træ i sit møbeldesign.

Dette er måske en af forklaringerne på, hvorfor Kjærholm endnu i dag synes præget af en modernitet, som adskiller sig fra andre samtidige designs.

Et er i al fald sikkert: Kjærholm formåede at kombinere nogle stærke modsætninger i sit design, f.eks. stål og skind, og lagde vægt på letheden og en stædig insisteren på det funktionelle design.

Visionær nordjyde
Poul Kjærholm blev født i Øster Vrå i Vendsyssel i 1929, og blev som 20-årig uddannet møbelsnedker i Hjørring. Han modtog undervisning af bl.a. den danske arkitekt Jørgen Utzon, der var en betydelig inspirationskilde for ham på Kunsthåndværkerskolen, hvor han i 1952 som nævnt tog afgangs eksamen med lænestolen PK25.

Den enkle form kendetegner Poul Kjærholms møbler og gør dem til en fuldendt harmonisk helhed i møbelkunsten, og som lektor og siden professor på Kunstakademiets Møbelskole har han haft betydelig indflydelse på den efterfølgende generation af danske møbeldesignere.
PK80 i flæng på MoMa
Flere af Kjærholms møbler produceres stadig, og hører til blandt de internationalt mest efterspurgte inden for dansk design. I 2004 blev Kjærholms møbler udvalgt til at møblere den nye udvidelse af Museum of Modern Art i New York, MoMa, hvor PK80 er rigt repræsenteret.

De første PK80’ere blev produceret af Kold Christensen fra 1959 til 1982, hvorefter Fritz Hansen overtog produktionen. Briksens mål er 80 x 190 cm og med en højde på 30 cm.

Læs artikel om PK22, klik her!

Læs mere om Fritz Hansen, klik her!

Læs mere om Poul Kjærholm, klik her!
Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk