Søg på arkitekt

 

PK22-stolen – en harmonisk helhed


05-11-2008 10:56:00
 
 

Designeren bag møblet: Poul Kjærholm.


Designeren bag møblet: Poul Kjærholm.

 
 
print
Lænestolen PK 22 blev skabt i 1955 og er Poul Kjærholms absolut mest kendte møbel – stolen står i dag på ønskesedlen hos danskere helt ned til konfirmationsalderen.

Den yderst eftertragtede PK22-stol synes formmæssigt at ligge tæt op ad stolen PK25, som er Kjærholms afgangsprojekt fra Kunstakademiets Møbelskole, men materialet har her et helt andet samspil. Den diskrete og elegante PK22 lænestol i peddigrør, kanvas eller læder står som et ikon for Poul Kjærholms arbejde. Stellet er i rustfrit stål – oprindelig matforkromet fjederstål, designet er klassisk og formen enkel.

Et kjærholmsk ikon
Men også mageligheden lå Kjærholm på sinde. Med PK22 demonstrerer designeren en overlegen evne til at kombinere det smagfuld elegante med det behagelige og funktionelle, og i 1958 blev PK22 belønnet med den prestigefyldte Lunning Pris.

Stolen er blevet et ikon for Kjærholms design, der rummer mange kendte klassiskere. Alle samlinger er synlige, og det er et af kende-tegnene for arkitektens værker. Bagbenene strækker sig en smule bagud, når du sætter dig i stolen, og den fjedrende effekt gør stolen behagelig at sidde i til trods for det lidt kvadratiske udseende.

Stål frem for træ
Poul Kjærholms design er internationalt anerkendt, og han hører til en af de dyre drenge. Kjærholm har slået sine folder i arkitekturens verden, og ikke mindst i møbeldesignets verden. I modsætning til mange andre skandinaviske designere på hans tid, valgte Poul Kjærholm stål frem for træ i sit møbeldesign.

Dette er måske en af forklaringerne på, hvorfor Kjærholm endnu i dag synes præget af en modernitet, som adskiller sig fra andre samtidige designs. Et er i al fald sikkert: Kjærholm formåede at kombinere nogle stærke modsætninger i sit design, f.eks. stål og skind, og lagde vægt på letheden og en stædig insisteren på det funktionelle design.

Visionær nordjyde
Poul Kjærholm blev født i Øster Vrå i Vendsyssel i 1929, og blev som 20-årig uddannet møbelsnedker i Hjørring. Han modtog undervisning af bl.a. den danske arkitekt Jørgen Utzon, der var en betydelig inspirationskilde for ham på Kunsthåndværkerskolen, hvor han i 1952 som nævnt tog afgangs eksamen med lænestolen PK25.

Den enkle form kendetegner Poul Kjærholms møbler og gør dem til en fuldendt harmonisk helhed i møbelkunsten, og som lektor og siden professor på Kunstakademiets Møbelskole har han haft betydelig indflydelse på den efterfølgende generation af danske møbeldesignere.
Flere af Kjærholms møbler produceres stadig, og hører til blandt de internationalt mest efterspurgte inden for dansk design. I 2004 blev Kjærholms møbler udvalgt til at møblere den nye udvidelse af Museum of Modern Art i New York, MoMa.

PK22 produceres i dag af Republic of Fritz Hansen.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk