Søg på arkitekt

 

PH 5 lampen – brændpunkt i spiralens centrum


11-12-2008 13:59:00
 
 

Designeren bag lampen: Poul Henningsen.


Designeren bag lampen: Poul Henningsen.

 
 
print
Den klassiske PH lampe, PH 5, har for længst opnået status som et dansk designikon – det er på én gang den funktionelle hverdagslampe, enkel og effektivt lysgivende, og et anerkendt stykke design i verdensklasse.

PH 5 blev for første gang vist på Kunstindustrimuseet i København og introduceret som ”en klassisk nyhed”. Det var i 1958, og på det tidspunkt havde ingen vel forestillet sig, at lampen ikke alene var en nyhed, men at den også skulle gå hen og blive en stor klassiker og et kært folkeeje.

PH 5 skulle blive Poul Henningsens kendteste lampe, som igennem en menneskealder har hængt overalt i verden.

Diffust og blændfrit lys
Lampen er designet ud fra princippet om et reflekterende flerskærmssystem, som er baseret på en logaritmisk spiral, hvor lyskildens brændpunkt er placeret i spiralens centrum. Pendlen udsender et diffust og blændfrit lys.

Poul Henningsen blev kaldt lampens ånd, og det var en titel, han selv gav sin mor, forfatteren Agnes Henningsen, æren for. For, som han senere fortalte:

”Mor var jo som alle mennesker forfængelig. Hun ville se godt ud, og da vi flyttede fra petroleumslamperne i Roskilde til det elektriske lys i Frederik VI’s Allé, da regerede hun forfærdeligt med lyset, så hun kunne blive tilstrækkelig køn. Hun var jo blevet en lille smule ældre, ikke meget, men derfor gjaldt det jo om at få et douce og behageligt lys.”

Vandt alle præmier
Det havde således været hans ambition at tegne en lampe, i hvis lys kvinder blev lige så smukke som i stearinlys.

Mors dreng klemte på med eksperimenterne, i begyndelsen med lysekroner af prismer og rubinglasskåle, men i 1924 udskrev Komiteen for Udstillinger i Udlandet en konkurrence om belysning til Pariserudstillingen i 1925, hvor det nyeste inden for kunstindustri, herunder belysning, og kunsthåndværk skulle vises. Poul Henningsen deltog og vandt alle seks præmier.

Altid funktionalitet før form
Da PH’s revolutionerende lamper kom på markedet, blev de omgående en succes, og senere har moderne klassikere såsom netop PH5’en betydet, at lamperne fortsat er en levende del af den danske kultur og dagligdag.

Det nære forhold mellem PH og Louis Poulsen Lighting har alle dage bidraget positivt til PH lampens udbredelse, og i dag er PH’s produkter en integreret del af Louis Poulsen Lightings identitet.

Køberne af PH lamper har til enhver tid investeret i moderne belysning og i en lampe i et enestående design. Men for de fleste har det ikke kun været designet, men lysvirkningen, der var en af de afgørende årsager forkøbet – hvilket helt er i overensstemmelse med ånden fra PH.

Han anså nemlig lamperne for at være et redskab og satte altid funktionalitet før form.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk