Søg på arkitekt

 

Oxchair - et monumentalt mesterværk


23-10-2008 15:11:00
 
 

Designeren bag stolen: Hans J. Wegner.


Designeren bag stolen: Hans J. Wegner.

 
 
print

Den berømte Oxchair var det enorme møbel, der i årtier var forud for sin tid - i dag er det en højest usædvanlig klassiker. Her er historien om Træmandens foretrukne!

Oxchair er tegnet af Hans J. Wegner, og som flere andre møbler, der i dag har klassiker-status, var Oxchair forud for sin tid, da den blev præsenteret i 1960.

Med overlegne håndværksmæssige færdigheder havde Wegner skabt en avanceret konstruktion, som møbelproduktionen ikke kunne magte.

Projekt lægges på hylden
Der er ingen tvivl om at stolen er skulpturel, ja nærmest smuk, når man ser på en Oxchair. Hans J. Wegner, der er født i 1914, blev uddannet møbelsnedker og med sin store håndværksmæssige kunnen, fremstillede han stole i fortrinsvis træ og af uhørt kvalitet.

Faktisk var stolen så vanskelig og kompleks, at man efter stolens præsentation måtte lægge projektet på hylden. Ingen møbelproducenter kunne fremstille stolen i en serieproduktion.

Stolen relanceres
Derfor blev stolen taget ud af produktion indtil 1989, hvor producent Erik Jørgensen blev kontaktet af Wegner i håb om at vække Oxchair til live. Hos Erik Jørgensen havde man den fornødne fagkundskab til at påbegynde en egentlig produktion. I dag fremstilles stolen under navnet EJ 100 Oxchair.

På mange måder står Oxchair som et af de fineste eksempler på dansk møbelkunst og den er med rette blevet en klassiker.

Stolen er efter sigende Wegners egen favorit, når man skal sidde godt. Og stolens udformning gør, at man kan sidde på mange forskellige måder og dermed kontinuerligt skifte position efter behov.

Oxchair fremstår i dag som en skulpturel manifestation af det bedste i dansk møbeldesign. Et organisk, fuldpolstret møbel, der fremstår som formet ud af én blok. En enorm okse, svøbt i - nemlig - masser af okseskind.

Den polstrede bamse
Stolen, som undertiden også kaldes for Pøllestolen, er uden forbillede, men er i sig selv blevet et forbillede og en arketype. I Oxchair arbejder Wegner med skulpturel massivitet og store virkninger.

Stolen bliver en polstret bamse - en torso på tynde insektben, der balancerer faretruende på banalitetens afgrund. Her bliver den stående som et monumentalt mesterværk.

Læs mere om Erik Jørgensen, klik her!

Læs mere om H. J. Wegner, klik her!
Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk