Søg på arkitekt

 

Opera – en Utzon klassiker


12-05-2011 15:14:00
 
 
 
 
print
Det kan vist næppe skjules, at Jørn Utzon har haft sit verdensberømte operahus i Sydney i tankerne i udviklingen af Opera pendlen – og det er da også godt det samme, for pendlen er på mange måder lige så unik og enestående i sit design, som operahuset er i sin arkitektur.

Et mål for øje
Utzons mål var at skabe en pendel, der udnytter flerskærmsprincippet på helt nye måder. Af samme årsag har han valgt at bruge ikke-cirkulære skærme, som skaber et asymmetrisk look, der samtidig sikrer, at lyset spredes, uanset om pendlen placeres over stuebordet eller i gangarealet. Opera pendlen består således af syv metalskærme, som er formet til bløde, organiske skaller. Den helstøbte og harmoniske fremtræden, som affødes af skærmenes form, forstærkes yderligere af Utzons forkærlighed for arkitektoniske detaljer i kraft af fire fikseringsskruer, der samler metalskærmene i bunden af pendlen.

Blødt lys
Lyset strømmer blødt fra mellemrummene mellem de syv skærme. Pendlen er kendetegnet ved et kraftigt, nedadrettet lys, men de særlige mellemrum medfører samtidig, at lampen oplyser sig selv – en finesse, som bidrager positivt til den almene belysning i rummet. Skærmene er desuden placeret på en måde, hvor størrelse og indbyrdes placering sikrer et behageligt lys, som ikke blænder de omkringværende.

Lightyears
Opera pendlen er Jørn Utzons første lampedesign for lysfabrikanten Lightyears. I udviklingen af sine design til Lightyears har Utzon arbejdet målrettet ud fra et ønske om, at lyset konstant skal medvirke til at understøtte den stemning, der er karakteristisk for det pågældende rum – det være sig alt fra hygge til funktionalitet. Med hans respekt for lampen som lyskilde kombineret med hans sans for æstetik, har Utzon vist sig at være en fremragende arkitekt, også når det gælder mindre designprojekter. Jørn Utzons karriere kulminerede i 1957, da han blev nummer ét i den internationale arkitektkonkurrence om skabelsen af Operahuset i Sydney – et sandt mesterværk, som har gjort ham til et ikon for det 20. århundredes arkitektur. I dag er det succesfulde design videreført i lampeform, så hvis man ønsker en lille bid af den australske opera stemning hjemme i stuen, er Opera pendlen det helt rigtige valg. Og som en sidste lille veludført detalje, er pendlen diskret forsynet med Jørn Utzons signatur…


Skrevet af Susanne Østergaard
E-mail: susanneo@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk