Søg på arkitekt

 

Nyklassiker - En cirkelskål fra 1954


26-05-2011 14:25:00
 
 
 
 
print
For mere end 60 år siden designede den danske arkitekt Finn Juhl en helt unik skål, som han navngav Circle Bowl. Målet var at udnytte cirklens perfekte form i en hverdagsbrugsgenstand, og ligesom den perfekte cirkel er Circle Bowl et udtryk for præcision, og er gennemtænkt ud i alle aspekter.

Meget mere end en skål
Ét af de mest fascinerende træk ved Circle Bowls design er netop brugen af den perfekte cirkel, som Finn Juhl var opmærksom på behagede øjet. Betragter man skålen fra oven, vil to cirkler komme til syne. Samtidig er skålens sider fuldstændig symmetriske, og de hæver sig lige så meget, som de sænker sig. Denne ensartethed i formerne giver en fantastisk effekt på de ting, der kommes i skålen – og det resulterer i et spændende æstetisk udtryk, særligt når skålen anvendes til farvefyldt frugt og andre genstande, der blander sig med skålens unikke form. Skålen er lavet af stål, og netop stålets spejllignende kvalitet er medvirkende årsag til det spændende udtryk, idet det skaber et samspil af betagende billeder på skålens sider.

Første lancering
Selv om Circle Bowl blev designet helt tilbage i 1954, lanceres skålen nu for første gang nogensinde – med Architectmade som producenten bag. Finn Juhl har været kendt i designkredse siden 1950erne, og skålen repræsenterer således et unikt stykke designhistorie. Finn Juhl var sammen med andre kendte, danske navne som Arne Jacobsen og Poul Kjærholm med til at bane vejen for dansk design i udlandet under navnet ’Danish Modern’, og er en af hovedårsagerne til den efterfølgende stigende eksport op gennem 1960’erne og frem til i dag.

En rigtig klassiker
At Circle Bowl er designet i Finn Juhls storhedstid må således betragtes som et kvalitetstegn, og selv om skålen først er sat i produktion i dag, er den et enestående eksempel på kvaliteten i dansk design. Circle Bowl er et resultat af det Finn Juhl selv kaldte at være en ”allround designer” – han var dybt optaget af at designe alt i et hus, fra dets møbler og interiør til huset ydre form og fremtoning. Hans sans for detaljer og det samlede æstetiske udtryk går igen i alle hans værker, og Circle Bowl er heller ingen undtagelse. Skålens unikke form sikrer, at dens værdsættes hver eneste dag, idet nye vinkler konstant træder frem, når skålen får nyt indhold. Cirkelformen er både tidløs og inspirerende – og det er netop kendetegnet for en sand designklassiker…


Skrevet af Susanne Østergaard
E-mail: susanneo@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk