Søg på arkitekt

 

November måneds retroklassiker: Cobra telefonen


05-11-2008 11:39:00
 

Cobratelefonen hedder faktisk Ericofon.


Cobratelefonen hedder faktisk Ericofon.

 

Leder af designteamet bag Ericofonen: H.G. Gösta Thames.


Leder af designteamet bag Ericofonen: H.G. Gösta Thames.

 

Ericofonen blev en international succes. Her i en annonce fra 60'erne.


Ericofonen blev en international succes. Her i en annonce fra 60'erne.

 

Ericofonen kom på markedet i op til 18 forskellige farver.


Ericofonen kom på markedet i op til 18 forskellige farver.

 
print

Designet på den berømte Cobra telefon, som i virkeligheden hedder Ericofon, stammer helt tilbage fra 1940’erne, og er stadig ensbetydende med avantgarde retrostil – det er svensk design og kvalitet i usædvanlig verdensklasse.

Cobra telefonen – eller Ericofon – har i årtier været et internationalt anerkendt design, der i dag forhandles som retroklassiske stilikoner.

Som det oftest er tilfældet med den slags varer, er prisen for en 30 år gammel telefon langt højere end den var, dengang den første gang blev langet over disken. Dette er historien om den svenske Cobra.

En legende bliver til
Den karakteristiske telefon blev designet af det svenske telefonfirma L.M. Ericsson helt tilbage i slutningen af 1940’erne. L.M. Ericsson er det, vi i dag kender som mobilproducenten SonyEricsson. Men det er årstallet 1954, som markerer begyndelsen på produktionen af den Ericofon, som skulle gå sin sejrsgang verden over.

Designteamet blev ledet af H.G. Gösta Thames og opgaven var – med udgangspunkt i de mange nye materialer, der var blevet udviklet under 2. verdenskrig – at skabe en lille, let og brugervenlig ”alt-i-én” telefon.

Efter adskillige prototyper enedes man om den model, der senere gik sin sejrsgang verden over som Ericofon med kælenavnet Cobra telefonen – en af de mest udbredte og længstvarende designsucceser nogensinde.

Det internationale gennembrud
I begyndelsen havde man især fokus på at sælge den nye kompakte telefon til hospitaler og andre institutioner med sengeliggende patienter, som jo i sagens natur havde svært ved at benytte datidens store, tunge bordtelefoner, der skulle betjenes oppefra.

Men i 1956 blev telefonen frigivet til salg til private hjem i Sverige og blev derefter hurtigt udbredt over store dele af Vesteuropa og Australien – i op til 18 forskellige farver.

Ericofonen havde længe svært ved at trænge ind på det ellers eftertragtede amerikanske marked. Årsagen var Bell Telephone’s monopol i USA, hvor man – med henvisning til frygt for systemskader – på den tid nægtede at tillade udenlandske telefoner. Efter lange forhandlinger lykkedes det dog i 1959 at få adgang til de amerikanske privatkunder, og efterspørgslen blev hurtigt mangedoblet.

Designet modereres
I 1960, få måneder før den amerikanske produktion blev igangsat, blev der gennemført en mindre designmæssig ændring af Ericofonen. Hidtil var telefonen blevet støbt i to halve skaller, som efterfølgende blev limet sammen, men med de nye plaststøbemaskiner var det nu muligt at støbe hele skallen i ét stykke.

Det betød både besparelse i produktionstid og omkostninger, samt en bedre finish. Det nye telefonkabinet, "new case”, var en smule lavere end den gamle ”old case”.

Der blev i de følgende år – både i Sverige og USA - fremstillet et enormt stort antal ”new case” Ericofoner, som snart blev langt mere udbredt end det gamle design. I 1967 lancerede den svenske fabrik den første version af Ericofon med trykknapper som alternativ til den hidtidige, mekaniske drejeskive.

Den sidste Ericofon blev produceret i 1973, hvorefter telefonens tilværelse som klassiker kunne indledes.

Cobra på skrivebordet i 2008
Siden årtusindskiftet har Cobra telefonen oplevet sin renæssance over hele kloden. Samlere fra hele verden gør alt hvad de kan for at fremskaffe de mange forskellige kombinationer af kabinetter, farver, bundplader og ledninger, som formentlig består af mindst 90 forskellige kombinationer.

Samtidig er det for længst blevet god stil at have en ægte og funktionel Cobra stående på skrivebordet, også selvom vi nu lever i en tid, hvor den stationære telefon og fastnetforbindelsen i stadig stigende grad lader sig udskifte med mobilen.
Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk