Søg på arkitekt

 

Myren – møbelhistorisk vendepunkt


06-11-2008 15:06:00
 

Den oprindelige trebenede Myre produceres endnu.


Den oprindelige trebenede Myre produceres endnu.

 

Manden bag stolen: Arne Jacobsen.


Manden bag stolen: Arne Jacobsen.

 

Den firbenede Myre er i dag meget udbredt.


Den firbenede Myre er i dag meget udbredt.

 
print
Den enkle og elegante Myre, som også har nummeret 3100, er Arne Jacobsens verdensberømte stabelstol, og blev første gang lanceret i 1952 – Den er oprindelig født med tre ben, men fås nu også i en firbenet version, lanceret efter Jacobsens død i 1971.

Myren er et af Arne Jacobsens mesterværker blandt siddemøbler, og er desuden verdens første krydsfinérstol, med en siddeskal i ét stykke. Navnet kommer af stolens slanke myre-talje og benene, der tilsammen danner en myrelignende skulptur. Faktisk var det møbeldesigneren Gunnar Aagaard Andersen, der gav Myren sit navn.

Tre- eller firbenet Myre
Myren blev oprindelig tegnet til Novos kantine, hvor Arne Jacobsen lagde vægt på at skabe en stilren stol til masseproduktion. Stolens sæde og ryg er i formpresset krydsfiner, og stolens oprindelige tre ben er i tynde stålrør. I dag er stolen sandsynligvis endnu mere udbredt i form af den firbenede variant, der dog først lanceret efter Arne Jacobsens død i 1971. Det vil derfor ikke være helt forkert at omtale den trebenede udgave som den ”ægte Myre”.

Årsagen til de i dag ret usædvanlige tre ben var, at Arne Jacobsen ønskede at konstruere en stabelstol, hvor benene skulle være mindst muligt i vejen når man sad ved bordet. Den trebenede løsning gav den siddende optimal bevægelsesfrihed, og formede samtidig en på én gang minimalistisk og anderledes udseende stol.

Trods sin minimalistiske form og slanke talje er Myrens siddekomfort unik. Kombinationen af avanceret laminerings-teknik og træets naturlige egenskaber gør stolen utrolig fleksibel og i stand til at tilpasse sig kroppens former og bevægelser.

Organisk modernisme
Således blev Myren et vendepunkt i dansk møbelhistorie. Den var den første virkelig succesfulde masseproducerede industristol.

Formpresning af krydsfinér i tre dimensioner var slået igennem under 2. Verdenskrig, men Myren var den første stol med sæde og ryglæn i ét stykke. Stolen er et tidligt eksempel på efterkrigstidens fremherskende stil i kunst, arkitektur og design; også kaldet organisk modernisme.

De funktionalistiske arkitekter lagde vægt på minimering i såvel udtryk som materiale. Myrens skal er tynd og den har kun tre spinkle ben. Stabelstolen er billig at producere og let at håndtere i såvel den lille lejlighed som i offentlig brug.

7’erens stolte forgænger
Myren er den stolte forgænger til den populære 7’er stol, som Arne Jacobsen dog aldrig kom til at opleve i handlen. 7’er stolen blev nemlig først sat i produktion efter hans død.

Med en ny Myre får du en elegant, alsidig og stabelbar træstol, der hviler på et tyndt, forkromet eller satinforkromet stel med enten 3 eller 4 ben. Den fås i mange farver og træsorter, og produceres af Republic of Fritz Hansen. I 1984 fik Myren Dansk Design Centers første klassikerpris for industrielt design.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk