Søg på arkitekt

 

Mogensen møblerne til FDB


03-12-2010 09:19:00
 

Model C18 - Shakerspisebordet


Model C18 - Shakerspisebordet

 

Børge Mogensen


Børge Mogensen

 

Model J39 - Shakerstolen


Model J39 - Shakerstolen

 
print
Møbeldesigneren Børge Mogensen er velkendt indenfor dansk møbeldesign. Han blev udlært som møbelsnedker med svendebrev i 1934. Uddannet til møbelarkitekt ved Kunsthåndværkerskolens Møbelhøjskole 1936-38 og ved Kunstakademiets Møbelskole 1938-42 under Kaare Klint. Børge Mogensen blev i 1942 ansat som leder af F.D.B.s møbeltegnestue, der satte kvalitetsmøbler til fornuftige priser ind i de danske hjem og siden fortsatte med at skabe nogle af 1950erne og 1960ernes mest anerkendte klassikere.

FDB
Det var på Klints anbefaling, at Mogensen som blot 28-årig blev ansat som leder af Danmarks Brugsforenings (FDB) møbeltegnestue. Tegnestuen havde eksisteret siden 1920'erne med det formål at skabe brugbare møbler til den brede befolkning, der ofte boede i små boliger. Da Mogensen kom til, gjorde han brug af de analytiske metoder, han havde lært hos Klint, og han satte sig ind i hvad gennemsnitsfamilien havde brug for. Fabriksmøblerne satte fokus på både det æstetiske udtryk, funktionalitet og samtidig blev de fremstillet, så de kunne sælges til overkommelige priser.

Dygtig inspiration
Mogensen fik af og til hjælp af gode venner til at designe møblerne til FDB. Blandt andet tegnede hans gode ven og skolekammerat fra møbelskolen, Hans J. Wegner, den kendte FDB-gyngestol i 1944. Gyngestolen produceres stadig af Fredericia Furniture. Udover Wegner, tegnede Mogensen også sammen med Kaare Klints søn, Esben Klint, og han brugte også inspiration fra møbler af Kaare Klint og Mogens Koch. Mere traditionelle møbler som Engelske Windsorstole, svenske pindestole og amerikanske Shakerstole dannede også forbillede for hans F.D.B.-møbler.

God kvalitet og godt design
Rigtigt mange danske hjem er indrettet med et af Børge Mogensens møbler. De fabriksfremstillede klassikere, blev ikoner i hjemmene og et designmøbel, der både var god kvalitet og godt design. Det gjorde det muligt for mange at købe et arkitekttegnet møbel, og derfor er møblerne klassikere den dag i dag. Nogle af de bedst kendte møbler er model J39, også kendt som shakerstolen, som er en klassisk og flot fletstol, fremstillet i forskellige træsorter. Shakerstolen er en klassisk spisebordsstol og matcher flot med spisebordet C18 også kaldt shakerbordet. Møblerne produceres i massiv bøg og massiv eg, sæbebehandlet eller lakeret. I det hele taget er Mogensens møbler fremstillet så de matcher hinanden.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk