Søg på arkitekt

 

Luxus lampedesign - Ki 6631 R Luxus


17-07-2009 09:00:00
 

Ki 6631 R Luxus


Ki 6631 R Luxus

 
 
 
print
Christian Dells Ki 6631 R Luxus bordlampe udspringer af 1930’ernes Bauhaus-idealer, hvor form og funktionalitet smelter sammen i ét banebrydende design.

Fra Bauhaus til MoMA
Som Bauhaus-designer var Christian Dell en af hovedfigurerne bag Bauhaus-æraens innovative og ofte banebrydende designs i de tidlige 1930’ere. Dells indflydelse blev retningsgivende for de efterfølgende årtiers designs og stilarter.

Den største klassiker forbliver stadig Christian Dells Ki 6631 R Luxus bordlampe, som blandt hans andre lampedesigns i dag kan opleves på Museum of Modern Art i New York.

Ki 6631 R Luxus bordlampe
Det karakteristiske ved bordlampen er kombinationen er den meget klassiske form, som samtidig er hyper moderne. Den er et tidligt eksempel på industrielt design, hvor syntetisk plastik og metal innovativt smelter sammen.

Formen er udtryk for en typisk Bauhaus-filosofi, der hylder foreningen af æstetik og håndværk.

Tidløs lampeserie
I perioden 1926 til 1934 designede Christian Dell en lang række lamper. Den største succes inden for lampedesign opnåede han i sit samarbejde med Gebr. Kaiser & Co. i Neheim, Tyskland – også kendt under navnet KAISER idell.

Navnet KAISER idell dækker over samarbejdet mellem Gebr. Kaiser & Co. og navnet Christian Dell. "idell" er en sammentrækning af ”idé” og ”Dell”.

Christian Dell’s KAISER idell-serie var – og er – tidløs. Serien blev produceret igennem flere årtier og kan ligestilles med andre tyske designklassikere som VW’s boble og Ferdinand Porsche’s model 911.

Fordrevet af nazisterne
Christian Dell var oprindelig tysk sølvsmed, designer og lærer. I 1926 overtog han ledelsen af Metallwerkstatt på Frankfurter Kunstschule, men da nationalsocialisterne kom til magten i 1933, tillod de ham ikke at arbejde mere.
 
Walter Gropius, stifter af Bauhaus, tilbød ham et job i USA, men Dell valgte at blive i Tyskland. Efter krigens afslutning og nationalsocialismens fald vendte han tilbage til arbejdet som sølvsmed og åbnede en juvelerforretning i Wiesbaden i 1948.


Skrevet af Julie Rokkjær Birch
E-mail: julie@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk