Søg på arkitekt

 

Lounge Chair – den elegante boksehandske


07-11-2008 13:55:00
 

Lounge Chair - blandt verdens mest komfortable lænestole.


Lounge Chair - blandt verdens mest komfortable lænestole.

 

Designerne bag stolen: Charles og Ray Eames.


Designerne bag stolen: Charles og Ray Eames.

 

Elegant Lounge Chair i hvid læder. Introduceret i 2007.


Elegant Lounge Chair i hvid læder. Introduceret i 2007.

 

Original Lounge Chair, model 1956.


Original Lounge Chair, model 1956.

 
print
Lounge Chair er en klassisk stol, skabt af designerne Ray & Charles Eames – Stolen, der blev introduceret i 1956, er blevet et ikon inden for møbeldesign, og betragtes som en af verdens mest komfortable lænestole.

Eames Lounge Chair og ottoman - korrekt betegnet Eames Lounge (670) og Ottoman (671), blev præsenteret i 1956, efter at have været flere år undervejs. Det var den første stol, designet af ægteparret Charles og Ray Eames, beregnet til et high-end marked.

Stolen og dens ottoman er fremstillet i formspændt krydsfinér og læder, og har vundet så massiv international berømmelse, at den er en del af den permanente kollektion på MoMa, Museum of Modern Art i New York.

Læderbetrukket boksehandske
I begyndelsen af 40'erne dukkede krydsfinér op som et nyt, let og stærkt materiale. Ægteparret Eames blev inspireret og påbegyndte talrige eksperimenter med formspændt krydsfinér, og et af resultaterne er den legendariske Lounge Chair.

Stolens base er en aluminiumfod, mens stolens skaller er lavet i krydsfinér i enten kirsebær, sortlakeret eller palisander. Aluminiummets styrke gør, at stolens base og samlinger er enkle og næsten usynlige, uden at der blev gået på kompromis med stolens bæreevne. Udseendet med den fremtrædende læderpolstring er inspireret af en boksehandske.

Lounge Chair blev en af verdens mest komfortable lænestole med læderbetrukne hynder og tilhørende fodskammel, ottomanen. Stolen er sammensat af krydsfinérskaller, formet i bløde kurver, som går igen igennem hele møblet.

I konstant produktion siden 1956
Første gang offentligheden fik kendskab til dette ganske særlige loungemøbel, var i Arlene Francis "Home" show på den amerikanske tv-kanal ABC i 1956. Stolen er blevet et ikon og et billede på moderne designstil.

Siden introduktionen har stolen været i konstant produktion hos Herman Miller i USA, og siden hos Vitra for det europæiske marked. Umiddelbart efter stolens debut, begyndte flere møbelproducenter at efterligne Lounge Chairs unikke designprincip. Nogle var deciderede kopier, mens andre nøjedes med at lade sig kraftigt inspirere af Eames-designet.

Lounge Chair appellerer til folk af forskellige årsager. dels er det et klassisk design, som har været i konstant roduktion siden lanceringen for mere end 50 år siden. Dels er den ikke blot flot, men også en overordentlig konfortabel stol, hvilket er en kombination, som ikke altid ses lige heldigt udført i high-class design.

Men hvis der er noget der virkelig kendetegner Charles og Ray Eames' designs, så er det, at de først og fremmest fokuserede på brugervenligheden i deres møbler. Dernæst udseendet.

Lounge Chair i hvid læder
I 2007 blev loungeserien udvidet med en model i lakeret valnød med hvid læderpolstring samt stel og detaljer i poleret aluminium.

Den legendariske lænestol, som står udstillet verden over, er et ikon over den tids fremmeste møbeldesign og det allerførste eksemplar står stadig i Charles og Ray’s hjem i Californien, hvor det nu er børnebørn og oldebørn, der slår deres folder i den. Dette er vidner om både om kvaliteten af møblet og om Eames’ ånd, hvormed deres møbeldesign skal bruges.

Indflydelsesrige designere
Modernisterne Charles og Ray Eames regnes i dag blandt det 20. århundredes mest indflydelsesrige designere. De gjorde sig gældende på flere fronter, men i dag kender mange dem først og fremmest for deres møbler.

I de internationale boligmagasiners reportager findes således næsten altid en af Eames-parrets legendariske stole. Hvis man ser godt efter vil man øvrigt genkende stolen fra den populære sitcom Frasier, hvor Lounge Chair har plads i den kvalitetsbevidste Frasier Cranes dagligstue.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk