Søg på arkitekt

 

Le Corbusier sofaer – funktionel logik


07-11-2008 13:43:00
 

LC1, den såkaldte safaristol.


LC1, den såkaldte safaristol.

 

Designeren bag kollektionen: Le Corbusier.


Designeren bag kollektionen: Le Corbusier.

 

LC1 Safari flankeret af LC3 Grande Comfort.


LC1 Safari flankeret af LC3 Grande Comfort.

 
print
Med sin Cassina Classic Collection skabte Le Corbusier for trekvart århundrede siden et tidløst design, bl.a. bygget op omkring en serie modernistiske sofaer som svar på de traditionelle klubstole – sofaerne er den dag i dag præget af tidløs stil, klare linjer og rationelt design.

Den originale Le Corbusier kollektion består blandt andet af sofa, lænestol, chaise-longue, spisebordstol samt sofa- og spisebord. Modellerne LC1, LC2, LC3, som udgør kollektionens sofagruppe, er i dag at betegne som klassikere.

Safari og Grand Comfort
LC1 safaristolen og LC3 og LC2, den kubistiske sofa og stol ”Grand Comfort” blev alle formgivet i 1928. Møblerne blev til i Le Corbusier Studio i Paris, hvor han arbejde tæt sammen med Charlotte Perriand og Pierre Jeanneret.

Møblerne passer ind i boligen, hvad enten indretningen er klassisk eller moderne, samtidig med at kollektionen også er velegnet til receptioner og loungeområder. Materialerne er hovedsagelig læder, kanvas, krom og glas.

Elegant minimalisme
Le Corbusier designede sine LC1, LC2 og LC3 kollektioner i 1928 som et modernistisk svar på de traditionelle klubstole.

Med puder, holdt på plads uden at være opbundet til rammen, var idéen at tilbyde alle den polstrede overflades komfort, samtidig med at anvende den elegante minimalisme og industrielle rationalitet fra den internationale stil.

Designet holder endnu
Det æstetiske islæt i den simple struktur er bemærkelsesværdigt relevant for den måde, vi lever på i dag, trekvart århundrede senere.

Tykke, elastisk puder hviler inden for hvert møbels rammer og yder en form for lækkerhed, der sjældent findes i selv de fineste konventionelle stole. Forskellene mellem grupperne er, at LC2 er mere kompakt skaleret, og LC3 har ned-indpakkede puder, der skaber et blødere udseende og funktionalitet.

Anderledes rationel
Charles Edourd Jeanneret, også kendt som Le Corbusier, blev født i Schweiz i 1887, og han døde i Sydfrankrig i 1965.

Le Corbusier arbejdede som byplanlægger, arkitekt og designer. Bortset fra et par år på kunstskole, havde han ingen formel uddannelse, men kom alligevel, som ingen anden person til at præge sin tid.

I begyndelsen af hans karriere, blev hans arbejde mødt med modstand pga. det meget anderledes rationelle, stramme og rene udtryk. Men senere vandt hans værker den anerkendelse de fuldt fortjente.

Funktionel logik
Le Corbusier arbejdede med moduler og former baseret på funktionel logik. Han var modernist og meget optaget af temaer som standardisering og rationalisering.

Det samme engagement, som opleves i hans arkitektur, går igen i møbeldesignet.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk