Søg på arkitekt

 

LC4 Chaise Longue – afslapning anno 1929


07-11-2008 15:37:00
 

LC4 Chaise Longue Pony.


LC4 Chaise Longue Pony.

 

Designeren bag møblet: Charles-Edourd Jeanneret, alias Le Corbusier.


Designeren bag møblet: Charles-Edourd Jeanneret, alias Le Corbusier.

 

Klassisk LC4 Chaise Longue i hvidt.


Klassisk LC4 Chaise Longue i hvidt.

 
print
Le Corbusiers LC4 er blevet døbt ”Afslapningsmaskinen”, da designet følger kroppens naturlige kurver, samtidig med at den synes at flyde ovenpå den bevægelige, bueformede ramme på et rektangulært stel.

Le Corbusiers legendariske chaise longue LC4 er skabt til optimal afslapning. Den bevægelige ramme kan indstilles fra siddestilling til helt vandret, følgende kroppens naturlige bevægelser og således forud for sin tid, idet den kommer moderne møbeldesigns fokus på ergonomisk design i forkøbet. Rammen skubbes frem eller tilbage i sin bue, hvorved selve den særligt udformede briks kan forskydes.

Denne chaise longue blev første gang præsenteret på Salon d’Automne i Paris helt tilbage i 1929. Le Corbusiers inspiration til denne chaise longue er hentet fra Kangaroo sofaen, som besad ukonventionelle kurver med henblik på at optimere brugerens hvilestilling. Kangaroo sofaen blev designet i 1830.

LC4 Chaise Longue er inkluderet i den permanente samling på MoMa, Museum of Modern Art i New York.

Chaise longuens historie
Chaise longue betyder direkte oversat fra fransk ”lang stol” og stammer fra det 16. århundredes Frankrig. Den var kendetegnet ved at være en langstrakt stol med fire ben og en skrå ryg, som man kunne læne sig tilbage opad.

Der er dog fundet meget ældre udgaver af møblet i Grækenland og Egypten, hvor royale som Cleopatra har hvilet sig på chaise longues.

De adskilte sig ved at være designet, så man kan ligge på ryggen snarere end på siden. Både egypterne og grækerne anvendte såvel møblet til hvile om dagen som til seng om natten. Den tidligst kendte egyptiske chaise longue var lavet af palmegrene og blade flettet sammen med snor.

I begyndelsen var chaise longen ofte lavet af bøjet træ og vævet caning ellerrattan. Da den bredte sig ud over Europa tilpassede den sig omgivelserne og brugerne. I det 20. århundrede gennemgik den yderligere en række forandringer, da nye materialer som plastic og rørformet stål blev udbredt.

Anderledes rationel
Charles-Edourd Jeanneret, også kendt som Le Corbusier, blev født i Schweiz i 1887, og han døde i Sydfrankrig i 1965.

Le Corbusier arbejdede som byplanlægger, arkitekt og designer. Bortset fra et par år på kunstskole, havde han ingen formel uddannelse, men kom alligevel, som ingen anden person til at præge sin tid.

I begyndelsen af hans karriere blev hans arbejde mødt med modstand pga. det meget anderledes rationelle, stramme og rene udtryk. Men senere vandt hans værker den anerkendelse de fuldt fortjente.

Funktionel logik
Le Corbusier arbejdede med moduler og former baseret på funktionel logik. Han var modernist og meget optaget af temaer som standardisering og rationalisering.

Det samme engagement, som opleves i hans arkitektur, går igen i møbeldesignet.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk