Søg på arkitekt

 

Kræmmerhusstolen – Avantgarde krostol fra Fyn


14-01-2009 09:27:00
 

Kræmmerhusstolen i nyere og læderbetrukket udgave fra 1990'erne.


Kræmmerhusstolen i nyere og læderbetrukket udgave fra 1990'erne.

 

Stolen er igennem tiden fremstillet i mange forskellige materialer. Her metaltråd.


Stolen er igennem tiden fremstillet i mange forskellige materialer. Her metaltråd.

 

Designeren bag stolen ca. 1960: Verner Panton (th.)


Designeren bag stolen ca. 1960: Verner Panton (th.)

 

Den hjerteformede ryg erstatter kræmmerhuset i 1990'erne.


Den hjerteformede ryg erstatter kræmmerhuset i 1990'erne.

 
print

Uld, læder, ståltråd – Pantons underfundige Kræmmerhusstol fås i en bred vifte af materialer, og lever med sin pudsige form op til designerens krav til enkelt avantgarde – men historien begynder på Fyn.

Kræmmerhusstolen – eller Cone Chair, som den også hedder – blev præsenteret for offentligheden i 1960 og opnåede en øjeblikkelig publikumssucces. Den er endnu et eksempel på den stil og elegance ned til mindste detalje, som altid synes at præge Verner Pantons altid specielle designs.

Stolen fås i forskellige varianter, er fremstillet i både stof og læder, og findes sågar også i en version, hvor den er opbygget i metaltråd.

Totalindretning af kro
I slutningen af 1950’erne levede den farverige designer Verner Panton det frie liv. Han havde indrettet tegnestue i et folkevognsrugbrød og turede Europa tyndt. Når han var i Danmark parkerede han rugbrødet i nærheden af venner eller familie, og nød på den måde fortsat livet som den frie fugl.

Det var i løbet af en af sådanne visitter hos forældrene, at han forestod totalindretningen af faderens nyombyggede kro ved Langesø Gods på Fyn, og det var til netop denne totalindretning – som i øvrigt var hans første – at han tegnede Kræmmerhusstolen. Faderens ombygning og sønnens indretning dertil blev et kæmpe tilløbsstykke.

Dette, selvom det brede udsnit af danskerne havde – og har måske til dels stadigvæk – svært ved at acceptere Pantons avantgarde formgivning og farvevalg.

Sure over fantasi og farver
Panton kunne nemlig lide at provokere. Han syntes at folk var alt for forsigtige og traditionelle i deres indretning og brug af farver i boligen.

”Folk bliver sure på én, hvis man kan lide farver. Det bliver de også på folk med fantasi. De fleste vil helst have det som de er vant til. Men jeg er nødt til at overdrive for at få min pointe igennem,” sagde han engang.

Nye materialer, ny form
I begyndelsen af 1990’erne genoptog Panton arbejdet med Kræmmerhusstolen og reviderede den på flere punkter. De vigtigste ændringer var i materialet og formen af fødderne.

De vigtigste organer i stolen kunne fra nu af leveres efter smag i akryl glas eller læder.

Den oprindeligt korsformede fod blev erstattet af en rund metalplade eller en fod, lavet med fem støtter af bøjet stålrør. Som følge af ændringen i materialet lavede Panton også en ændring af den klassiske kegleform, og tegnede en mere hjerteformet kegle som alternativ.

Ideen, problemet og historien
Når Verner Panton arbejdede, skabte han først og fremmest idéen, problemet eller historien. Derefter fulgte selve formen og det færdige produkt. Hans tanke var altid at gøre tingene så enkle som muligt, også i materialeforbruget og selve processen.

Derfor er Kræmmerhusstolen heller ikke nogen avanceret stol, men simpel, elegant og anderledes. Denne side af hans design er ofte blevet overset, men er den dag i dag baggrunden for hans tidløse produkter.

Overdrivelsens farverige pointe
Netop overdrivelsen og brug af farver gjorde at man især i Danmark anså Panton som værende ikke seriøs og en døgnflue.

Der er stadig mange der får kaffen galt i halsen når de ser Pantons farverige møbler og utraditionelle lamper, og netop det ville gøre Panton glad.

Janteloven var hård ved Verner Panton, og danskerne var simpelthen ikke klar til at udskifte de traditionelle møbler med organiske former og skrappe farver. Internationalt havde Verner Panton dog stor succes, og mange anede end ikke at Verner Panton var dansk. Han døde i 1998.

Verner Panton var Månedens Designer på moebelbasen i december 08. Læs artiklen her!
Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk