Søg på arkitekt

 

Klassiker af massiv ask og flagline


04-11-2011 15:07:00
 
 
 
 
print
Hans J. Wegner tegnede sin bemærkelsesværdige Cirkelstol i 1985, og da stolen blev sat i produktion året efter, skulle den vise sig at blive en stor succes. Selv om Cirkelstolen afviger fra de fleste af mesterens øvrige designs, er den alligevel indbegrebet af Wegners filosofi; godt håndværk og fine materialer skal gå hånd i hånd…

Evne til at forny sig
Cirkelstolen er et enestående billede på, at Wegner havde en konstant evne til at forny sig trods en allerede lang karriere. Ligesom Flaglinestolen har Cirkelstolen ikke et egentligt forbillede, hverken af historisk karakter eller inden for Wegners egen produktionsrække. Men på trods af stolens helt særlige udseende i forhold til Wegners sædvanlige formgivning er den massive ask og den flettede flagline elementer, der er anvendt flere steder igennem Wegners omfattende produktion.

Et sofistikeret alternativ
Alligevel giver Cirkelstolen også et nyt billede af en stolekonstruktion med sin store laminerede ring og udspændte, stormaskede flade flettet af flagline, og således var stolen et af Wegners succesfulde eksperimenter. Stolen fremstilles i ask med natura eller sort flagline og er et sofistikeret alternativ til den traditionelle loungestol.

Ny maskine til fremstilling
PP Møbler indledte produktionen af Cirkelstolen i 1986. Til fremstillingen udviklede snedkermester, Søren Holst Petersen, sammen med PP Møblers mestersvend, Henry Fisker, en særlig maskine til at fremstille den cirklen, som Wegner ellers havde forudset ikke kunne lade sig gøre at fremstille i træ. I maskinen køres tynde stykker træ igennem en limrulle, og formes derefter i spænd. Efterfølgende sættes der højfrekvente lydbølger til træet, som hærder den særlige lim.

Mange skulpturelle stole
Hans J. Wegner døde i 2007, 93 år gammel. Gennem sin karriere har Wegner først og fremmest beskæftiget sig med formgivning af møbler, og har bidraget med modeller inden for næsten alle møbeltyper. Han er dog mest kendt for sine skulpturelle stole som fx Kinastolen fra 1944, Påfuglestolen fra 1947, Den Runde stol fra 1949, som blev verdensberømt, da den blev brugt i en TV-debat 1960 og så selvfølgelig Cirkelstolen. Alle bærer de præg af godt håndværk og gode siddeegenskaber med plads til bevægelse og hvile.


Skrevet af MoebelBasen.dk
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk