Søg på arkitekt

 

Kinastolen – inspiration fra det 17. århundrede


08-01-2009 11:09:00
 

Kinastolen, model PP66.


Kinastolen, model PP66.

 

Designeren bag stolen: Hans J. Wegner. Her med en model af sin PP112.


Designeren bag stolen: Hans J. Wegner. Her med en model af sin PP112.

 

Kinastolen, model PP56.


Kinastolen, model PP56.

 
print

Kinastolen var en af de første klassikere fra dansk møbeldesigns guldalder, skabt af en af de allerstørste designere – stolen er stadigvæk et finstudie i materialevalg og præcision.

Hans J. Wegner tegnede sin første prototype af den verdensberømte Kinastol tilbage i 1943, og den blev præsenteret for offentligheden på Kunsthåndværkernes Forårsudstilling.
Samme år havde han åbnet sin egen tegnestue, som således skulle danne rammerne for denne første store Wegner-klassiker, tæt opfulgt af den endnu mere ikoniske Runde Stol, også bare kaldt ”The Chair”.

Læs mere om The Chair i artiklen "The Chair – Kennedys foretrukne debatstol" - klik her!

Siden da har Wegner lavet flere forskellige versioner af sin Kinastol. Stolen er en fortolkning af en udenlandsk møbeltype, og inspiration og stil er således ikke dansk.

Stol fra 1600-tallets Kina
Kinastolen er således i forbløffende grad inspireret af en gammel kinesisk stol fra 1600-tallet, der i dag står til offentligt skue på Det Danske Kunstindustrimuseum. Lighedstegnene mellem denne ældgamle kinesiske formgivning og Wegners streg er slående, om end Kinastolen bestemt har sine egne og meget unikke særpræg.

Wegner tegnede stolen som et kvalificeret bud på et solidt konference- og spisestuemøbel, og som mange af hans spisestuestole er den karakteristisk ved, at ryggens øverste del og armlæn går ud i ét.

Massivt træ som materiale
Kinastolen er udført i matlakeret kirsebær eller mahogni med vendbar, læder- eller kanvasbetrukket hynde med hæftninger, som på begge sider er holdt sammen af betrukne knapper. Stolen fås også i en sortbejdset udgave.

Wegner brugte massivt træ som materiale, og derfor krævede hans arbejde med møblerne tålmodighed.

“Man skal være vokset op med træet for at forstå det. Træet skal vokse under gunstige vilkår, fældes, skæres op og lagres gerne helt op til 15 år, før det kan blive til møbler,” sagde han engang – for Wegner var en vaskeægte træmand.

Stolen opgraderes løbende
Den oprindelige udgave af Kinastolen, navngivet PP66, blev først produceret af Fritz Hansen, hvor den var i produktion i nogle år, hvorefter PP Møbler overtog den. I dag produceres den af begge møbelproducenter.

Da PP Møbler i 1976 overtog produktionen, valgte man at bevare stolens grundlæggende element, en næsten 2 meter lang rundstok i dampbøjet træ.

I 1991 blev stolens konstruktion forstærket, da man udskiftede den dampbøjede rundstok med en rundstok i stukket træ.

En yderligere forbedring af stolen fandt sted med udviklingen af PP56, som blev sat i produktion i 1989. PP56 adskiller sig fra PP 66 ved at have fastgjort sæde og en anderledes sargopbygning.

Læs mere om PP Møbler, klik her!
Læs mere om Fritz Hansen, klik her!
Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk