Søg på arkitekt

 

Kay Bojesen og ABEN


29-04-2010 13:43:00
 
 
 
 
print
Legetøj behøver ikke være lavet af farvestrålende plastik eller kunne en masse elektroniske ting. Man kan lave legetøj af hvad som helst, og trælegetøj har i høj grad fundet vej tilbage til de danske børnefamiliers gemmer. Hvad end det er fordi, det er romantisk, pænt at se på eller bare det børnene har ønsket sig, så sælger de naturlige materialer godt. Noget legetøj er endda gået hen og blevet mere en klassisk pyntegenstand end noget andet. Et eksempel på det er ABEN.

Godt håndværk

Kay Bojesen er en velkendt dansk designer, som særligt er blevet kendt for netop et stykke legetøj, som siden er blevet en dansk designklassiker. Der er tale om den fine abe af træ, som han skabte i 1951, og som hurtigt fik følgeskab af blandt andet en bjørn og en elefant. Også den fine garder i træ, er en af Bojesens figurer. ABEN med de sorte øjne og det brede smil er håndlavet af limba og teaktræ, så der er ikke noget at sige til, at den er lidt kostbar.

En abe til pynt

Kay Bojesen (1886-1958) var uddannet sølvsmed, og arbejdede i en årrække for Georg Jensen. Han udarbejdede siden flere bestikserier og begyndte at eksperimentere med andre materialer såsom porcelæn og træ. Netop træarbejdet har gjort ham kendt, hvor han både lavede små figurer, gyngeheste og børnemøbler. ABEN fra 1951 findes i dag over hele verden, og som med så mange andre klassiske designs skal man se sig godt for, hvis man vil undgå kopier, for dem er der mange af. ABEN har i mange år været en populær dåbsgave, og med den rette forsigtighed kan den da også følge sin ejer gennem et helt liv. Så hvad end man skal give en gave til et barn, eller man selv er en barnlig sjæl, som synes at den fine abe vil pynte på en hylde på kontoret, så er den en investering, som man kan få glæde af i mange år frem over.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk