Søg på arkitekt

 

Kastrupsstolen – komfortabel, flot og godt håndværk


22-12-2009 14:10:00
 

Kastrupstolen


Kastrupstolen

 
 
 
print
Enkelhed og sofistikerede linjer er kendetegnende for Hans J. Wegners verdensberømte stol med nummeret AP40/CH401 - bedre kendt som lufthavnsstolen. Wegner designede stolen i 1958, og den blev tegnet specielt til Københavns Lufthavn Kastrup, hvorfor den også går under navnet ”Kastrupstolen”. Stolen er en klassiker med sit minimalistiske udtryk, rene linjer og samtidige komfortabelhed – den bruges i dag både hjemme i stuerne og i kontorlokaler og passer let ind til et stilbevidst miljø.

Designhistorien
Hans J. Wegner var forud for sin tid, da han designede Kastrupstolen. Stolen kombinerer på fineste vis et flot håndværk, og forarbejdningen og samspillet mellem læder og rustfrit stål er helt særligt. Stolen har i forskellige udformninger, og med forskellig polstring i takt med tiden, præget Kastrup Lufthavns interiør fra 1960 og op gennem 1970’erne og 80’erne. I begyndelsen af 1990’erne blev stolen moderniseret i samarbejde med Hans J. Wegner og Marianne Wegner. Stolen står den dag i dag - i sin moderniserede blå udgave med stålrørsben - stadigvæk i Kastrup lufthavn, i lufthavnens finger C. Firmaet ”Carl Hansen & Søn”, satte for 5 år siden lufthavnsstolen i produktion igen.

Prisbelønnet
I 2004, 46 år efter at Kastrupstolen blev designet, vandt den ”Interior Innovation Award Cologne 2004”. Det skete på den internationale møbelmesse, IMM Cologne, som hvert år finder sted i den tyske by Köln. Stolen var nomineret sammen med fire andre i kategorien ”Classic Innovation”. Den prestigefyldte pris blev givet af en jury bestående af en række designeksperter, blandt dem den berømte engelske designer James Irvine. IMM betegner stolen som et møbel, der opfylder de tre mest grundlæggende krav til en stol; 1. at den er komfortabel, 2. at den er flot udformet, og 3. at der er tale om godt håndværk.

Designet
Kastrupstolen findes i forskellige polstringer, både af læder i forskellige farver eller med stof. Den findes også i en udgave uden metal på siderne og kan også fås som spisestol. Hans J. Wegner var en dygtig designer i alle facetter og lærte meget gennem hans tidlige år som tømrer, blandt andet om fri anvendelse og formning af træ, som kan kombineres med mange andre typer af materialer til at skabe noget unikt. Han blev kendt for sin særlige teknik med at kombinere rustfrit stål med træ og polstring, hvilket gav de mange stole, han skabte, et modernistisk look. Kastrupstolen er forankret på en blind ramme lavet af massivt bøgetræ, som derefter er styrket og tilføjet rustfrit stål, og er derefter pakket ind i polstring.


Skrevet af Christina Faaborg Jensen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk