Søg på arkitekt

 

J16 – en klassiker blandt Hans J. Wegners gyngestole


12-10-2009 15:19:00
 

J16


J16

 
 
print
Gyngestolen er en møbeltype, som Hans J. Wegner gennem årene har tegnet mange succesfulde bud på. Wegner lægger vægt på bevægelsesfrihed og ergonomi i sit design, og disse egenskaber rummer gyngestolen på glimrende vis. Klassikeren iblandt hans gyngestole er J16, som har fået følgeskab af både en fodskammel, en nakkepude og en hynde til sæde og ryg – tilbehør, som skal medvirke til at skabe den ypperste siddekomfort.
 
Hvile i forskellige stillinger
Wegners J16 gyngestol med sæde i håndflettet papirgarn bærer præg af godt håndværk og gode siddeegenskaber – hvilket er tilfældet for alle hans stoledesign. Ifølge designeren selv, bør en stol altid tillade bevægelsesfrihed og imødekomme mere end én siddestilling. Dette synspunkt har Hans J. Wegner altid haft, og derfor var det naturligt for ham at lade disse egenskaber være bærende i den klassiske gyngestol J16.

Stolens ubestridte mester
Selv om Hans J. Wegner i perioden 1938 til 1992 har tegnet næsten alle møbeltyper, er han dog mest kendt for sine skulpturelle stole. Af Wegners ca. 500 stoledesign produceres en stor del stadig og er i dag – ligesom gyngestolen J16 – stærkt efterspurgte klassikere.

Alle Wegners stole bærer præg af hans forståelse for, at stolen er et møbel i tæt kontakt med kroppen, hvorfor der stilles høje krav til stolens komfort og ergonomiske udformning. I sine barndomsår var Wegner optaget af at skære i træ, og denne interesse for at skabe skulpturer og kærligheden for at arbejde i træ har han taget med sig i sine møbeldesign – form og funktion går op i en højere enhed i Wegners møbler, og det er klassikeren J16 er tydeligt eksempel på.


Skrevet af Susanne Østergaard
E-mail: susanneo@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk