Søg på arkitekt

 

Henning Koppel - manden bag ‘dansk design’


09-09-2011 14:15:00
 
 
 
 
print
Henning Koppel omtales ofte som manden bag det, vi i dag tænker på som ”dansk design”. Koppel var en af de tidlige foregangsmænd for funktionalisme i design, og hans mission var klar og tydelig: at designe dagligdagsprodukter, så de var både smukke og praktiske! Han var oprindeligt uddannet skulptør, men startede i 1946 et samarbejde med Georg Jensen, som han siden skulle blive kendt for.

En formgiver af natur

Henning Koppel blev født i København i 1918. Efter sin realeksamen fra Øregaards Gymnasium i 1934 fortsatte han sine studier som skulptør ved det Kongelige Danske Akademi og senere i Paris. Og hans talent var ikke til at overse - allerede 1935 havde han debuteret på Kunstnernes efterårsudstilling med en portrætbuste, som viste hans evne til udtryksfuld karakteristik. Hans fremragende kreativitet og unikke tegnefærdigheder, som han udviklede allerede som barn, hjalp ham til at fremstille fantastisk billedkunst, men også enestående skitser af sine designs, som nærmest udgjorde kunstværker i sig selv.

Dristig smykkekunst
Som så mange andre danske jøder flygtede Koppel til Sverige i forbindelse med anden verdenskrig. Her udførte han på opfordring af firmaet Svenskt Tenn en række smykker, som kom til at vække opsigt – og da han 27-årig vendte tilbage til Danmark, begyndte han at arbejde for Georg Jensen, hvilket markerede starten på hans fremtidige arbejde med smykkekunst, korpusvarer og bestik. På et tidspunkt hvor dansk sølvsmedekunst var præget af stor forsigtighed, var Koppels dristige korpusarbejder og smykker med til at bringe faget ud af et dødvande. Hans første arbejde blev en serie af halskæder og tilhørende armbånd, der lignede en hvals ryghvirvler og mikroskopiske organismer – og smykkerne var sande små mesterværker, som ikke lignende noget andet, der var blevet frembragt i sølvsmeden i de første 40 år. Foruden korpussølv og smykker har Henning Koppel tegnet flere fint gennemarbejdede bestik for Georg Jensen, bl.a. Caravel, som opnåede en fornem guldmedalje på triennalen i 1957.

Prisbesat arbejde
Af alle de dygtige designere, som har arbejdet med Georg Jensen gennem årene, var Henning Koppel blandt de mest anerkendte. Da han døde i 1981 – kun 63 år gammel – havde han skabt en enestående række arbejder for den danske designvirksomhed, lige fra rustfrie stålbestikserier som ”New York”, der har fundet vej til millioner af danske hjem, til engangsværker som sølv- og krystallysestagen, som han designede til Georg Jensens 75-års jubilæum i 1979. I løbet af sin levetid vandt han da også adskillige priser for sine design, bl.a. Milano Triennalen, International Design Award og Lunning-prisen. Og selv om det i dag er 30 år siden Koppels død, serveres kaffen i mange danske hjem stadig fra en af hans smukke kander...


Skrevet af MoebelBasen.dk
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk