Søg på arkitekt

 

Høvdingestolen – stendyssen fra Carnac


14-11-2008 15:31:00
 
 

Designeren bag stolen: Den verdensberømte Finn Juhl.


Designeren bag stolen: Den verdensberømte Finn Juhl.

 
 
print
Den specielle Høvdingestol, skabt af Finn Juhl og præsenteret i 1949, er en feinschmecker af format, og produceres kun i de allerbedste træsorter.

Til Snedkerlaugets udstilling i 1949 tegnede møbelarkitekten Finn Juhl den såkaldte Høvdingestol, som vel nok er den mest markante af alle hans møbler.

Stolen benævnes også FJ49 eller the Chieftans Chair, og er et møbelhistorisk ikon.

Primitive folks våben og brugsting
Men dengang i 1949 vandt den ikke ubetinget anerkendelse blandt kritikerne, om end de fleste i dag nok er enige om, at stolen er et af hans hovedværker.

På udstillingen viste han, at han ved udformningen af stolens træskelet havde ladet sig inspirere af formerne i primitive folks våben og brugsting.

Høvdingestolen menes også at være inspireret af afrikansk og arkaisk kunst. Derudover siges det, at stolen er inspireret af en stendysse fra Carnac i Bretagne.

Konger og høvdinge
Dog har Finn Juhl selv fortalt, at en journalist ved udstillingens åbning, hvor Kong Frederik IX havde prøvesiddet den på det tidspunkt navnløse stol, havde foreslået at kalde den for "Kongestolen", men at han havde fundet ideen for prætentiøst.

Derfor havde han sagt: "Kald den hellere en høvdingestol" – og det gjorde journalisten så.

Udvalgt teak eller valnød
Høvdingestolen blev lavet som en enkel kunst- og brugsgenstand, og kan med sin særlige form godt ligne et møbel, forbeholdt en vigtig person.

Og man sidder da også næsten som en ægte høvding i stolen. Stolen er et fornemt møbel, fremstillet i udvalgt teak eller valnød af kun de allerbedste snedkere.

Sæde, ryg og armlæn er polstret med og betrukket med læder, som både fås i sort og brun.

200.000 for en Niels Vodder
Stolen er gennem tiden blevet produceret af flere forskellige snedkere og fremstille stadigvæk.

Snedkermester Niels Vodder var den første til at starte en egentlig produktion, og har i alt kreeret 75 eksemplarer.

De høvdingestole, der således er produceret af Niels Vodder, anses i dag som nogle af de bedste og ligger derfor i prisklassen mellem 100- og 200.000 kr.

OneCollection har rettighederne
Der findes nyere udgaver af stolen, bl.a. produceret af Søren Horn, Niels Roth Andersen samt Hansen og Sørensen.

Siden 2002 er det Hansen og Sørensen, det nuværende OneCollection, der har haft alle rettigheder til at producere stolen.Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk